Szüreti hangulat: 5 eladó ház saját szőlővel

A szüret visszakövethető történelme a XVII. századra nyúlik vissza, így elmondható, hogy hazánkban komoly hagyománya van a betakarításnak. Egykor a szőlőtermés tömeges betakarításának ideje október-november hónapra esett. A mai változékony időjárási viszonyok között előfordulhat már kora szeptemberi szüretelés is, de ha a csapadékmennyiség és a napsütés is úgy akarja, akkor általában októberben kezdődik a szezon.

A szőlőt ma már nem csak mezőgazdasági mennyiségű termesztése miatt telepítik a családi házak kertjébe. A felfuttatott szőlő remek árnyékoló, hiszen nyáron dús, télen ritkásabb, de konyhakertek, kisebb gyümölcsösök kialakításánál is népszerű. A privát szféra egyfajta kellemes hangulatot is kap, ha szőlőtőkék is felbukkannak a ház körül, a borvidékek hangulatát idézve.

Íme 5 eladó ingatlan, amely saját szőlővel rendelkezik.

Idill a hegyoldalban

Zamárdi ófaluja felett, a hegyoldalban várja új tulajdonosát ez a hangulatos családi ház. A 3+2 félszobás lakóépülethez télikert, és onnan megközelíthető borozó terasz is kapcsolódik. Innen pedig a szőlőtőkékre is rálátunk. Aki komolyan gondolja a házi szőlészkedést, annak extra, hogy a bor tárolására alkalmas nádfedeles épület és szőlészeti eszközök is tartoznak az ingatlanhoz.

Mesés balatoni panoráma szőlőtőkékkel

A gyönyörű családi ház alapterülete 110 négyzetméter, amely 2+2 fél szobát foglal magába.  A főépületen kívül egy vendégházat is elkezdtek építeni a jelenlegi tulajdonosok, ez viszont még befejezésre vár, igény esetén át is alakítható. A kertből csodás kilátás nyílik a Balatonra, melyek hangulatát a gyönyörű, illatos gyümölcsfák fokozzák.

A szőlős hangulat Budapesten is megvalósítható

Ha csak egy kis kert, kis terasz és városi környezet áll rendelkezésre, akkor is használhatunk szőlőt diszkrét, hangulatos terek kialakításához. Így tettek ennek a III. kerületi ingatlannak a lakói is, akik szőlőlugasos teraszt álmodtak a házukhoz. De ez sem csupán dekorációul szolgál, a szintén a házhoz tartozik egy borospince. A ház eklektikus, megfér itt egymás mellett egy konditerem és cserépkályha is. A jó hangulatot a sütögető rész, a medence és a jó bor biztosítja.

Százhalombattán is érik a szőlő, hajlik a vessző

Százhalombattán, a Viola utcában várja tulajdonosát ez a klassz 3 egész és 3 félszobás család ház. Szóra érdemes a sok-sok növényt egybegyűjtő kert is, itt dísznövények, örökzöldek, konyhai felhasználásra váró növények és különböző gyümölcsök is megélnek egymás mellett. A szőlő sem kivétel, bár ez esetben nem beszélhetünk végeláthatatlan ültetvényről, azért az őszi családi asztalra jut néhány fürttel a finomságból.

Státuszszimbólum ínyenceknek

Egy Ybl Miklós-díjas építész tervezte és építette meg ezt a különleges ingatlant, amely könnyen beleilleszkedik a Balaton-Felvidék természeti adottságaiba. Eleinte a 200 éves présház állt csak a telken, ehhez húzták fel a lakóépületet 17 évvel ezelőtt. Az egyszerűséget értékként ünneplő ingatlan tényleg nagyon visszafogott, de egyes fotókon Toscana-i filmek díszletei jutnak róla eszünkbe. A telken 2000 négyzetméteres szőlőültetvény található, olaszrizling és királyleányka terem rajta.