Talán már látja a lakáspiac az alagút végét

Rendkívül gyenge volt az ingatlanpiaci mozgás a téli hónapokban, gyakorlatilag a teljes dermedtség jellemezte. Az elmúlt két tavaszi hónap viszont már némi bizakodásra ad okot, de a szakértő szerint ez nem jelenti azt, hogy egyből emelkedésnek indulhatnak az árak, hiszen jelenleg is erősen túlárazottak az ingatlanok.

Tavaly augusztusig nagyjából változatlanul működött az ingatlanpiac a XVIII. kerületben, igaz inkább csak az év első hat hónapjában volt ez igaz, a nyári hónapokra már némi árnyék vetült – jelezte Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Novemberre végül teljesen megtorpant, és ez a forgalmi hullámvölgy egészen február végéig tartott. Erre az időszakra azt lehet mondani, hogy szinte semennyi vagy legfeljebb néhány eladásra került sor – mondta az ingatlanközvetítő.

A szakértő úgy véli, hogy a visszaesés alapvető oka a kamatemelés volt: annyira megemelkedtek a lakáshitelek kamatai, hogy az már sokként érte az ügyfeleket. Ezzel szemben az eladók, mintha mi sem történt volna, novemberben még tovább emelték a kínálati árakat. Úgy tűnt, hogy év végén januárra beáraztak egy lendületes piacnyitást, ahogy azt a korábbi években is tették. Ez azonban most nem következett be, “az eladók esetében egy saját kardjukba dőlés történt”  – fogalmazott Rácz Gyula László.

Azt lehetett tehát látni az őszi és a téli hónapokban, hogy miközben a kereslet csökkent, a kínálat egyre csak bővült, amit az eladók egyáltalán nem észleltek. Azóta is csak egy-egy szegmensben tapasztalható némi árcsökkenés, reagálva a bezuhanó keresletre, ez azonban továbbra sem mondható általánosnak: a kínálati árakra leginkább a stagnálás jellemző. Ezek a magas árak is hozzájárultak ahhoz – a magas hitelkamatokon túl -, hogy hónapokra teljesen ledermedt a piac.

Márciusban viszont az előző, gyenge hónapokhoz képest már némi mozgás volt tapasztalható, ami tovább fokozódott áprilisban. Mindez azonban csak annyit jelent, hogy a november-február közötti nagyon gyenge számokhoz képest történt némi pozitív változás, ugyanakkor a tavalyi szintektől még messze van a piac: körülbelül 60 százalékánál járhatunk a korábbi forgalomnak – vélekedett a szakértő.

Márciusban mindenesetre némi élénkülést lehetett tapasztalni, mely a hiteleket is érintette: már nem csak a támogatott formák iránt mutatkozott igény, hanem a normál lakáshitelek iránt is. Rácz Gyula László szerint egyre több vevő érzi azt, hogy nem tudnak tovább kivárni, hiába magas a kamat, kénytelenek lépni, megoldást találni a lakhatási problémáikra. Azt ugyanakkor nem lehet mondani, hogy dömping alakult volna ki, de a korábbi nulla szintről elmozdultunk felfelé.

Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az árak is emelkedésnek indulhatnak. Rácz Gyula László úgy véli, hogy az eladóknak alkalmazkodniuk kell a kialakult, valós tranzakciós árakhoz, így kénytelenek lesznek csökkenteni azokat a kínálati árakat, melyekkel most jelen vannak a hirdetési oldalakon. Ami az értékesítési időt illeti, társasházi lakásoknál jelenleg 1-3 hónap között alakul, de csak megfelelő árazás esetén, míg családi házaknál ez kitolódik fél évre.

Az eladás gyorsasága mindig ártól és az ingatlan jellemzőitől függ, és bár a mostani kínálati piacon egyértelműen többször kell mutatni a lakást a sikeres értékesítésért, van arra példa, hogy az első vagy második bemutatás után meg is találja vevőjét az ingatlan – hangsúlyozta az ingatlanközvetítő. A kereslet tehát az ingatlan paramétereitől is függ, nem csak az ártól: egy erkély vagy egy első, második emeleti elhelyezkedés most is keresettnek számít, ahogy az is, ha felújított, újszerű az adott lakás.

A korábban említett családi ház is egy olyan ingatlan volt, melynél nem volt szükség felújításra. Az egyértelműen tapasztalható, hogy félnek a vevők a felújítástól, ezért azokat az ingatlanokat keresik, melyekhez lehetőleg nem kell hozzányúlni. Ez lehet társasházi lakás vagy családi ház, a lényeg, hogy jó állapotú, újszerű legyen.

A március-április változások miatt jelenleg bizakodó az ingatlanközvetítő, aki reméli, hogy már kilábaltunk a szakadék legmélyebb pontjáról, mely a téli hónapokat jellemezte, és nem következik be újabb visszaesés. Ez a fellendülés ugyanakkor nem általános jelenség, területenként eltérő, hogy miként alakul az ingatlanpiac, mindenesetre a XVIII. kerületi helyzet némi optimizmusra ad okot.