A tavalyi év második felében már alig emelkedtek a lakásárak

Az MNB legfrissebb értékei szerint mind Budapesten, mind vidéken érdemben lassult a lakásár-dinamika: a fővárosban 2022 harmadik negyedévében mindössze 1 százalékkal nőttek a lakásárak, míg az előző negyedévben 7,2 százalékos emelkedés volt megfigyelhető.

A nominális éves lakásár-dinamika a fővárosban 19,7 százalékra csökkent. A vidéki városokban az előző negyedévi 9,5 százalékot követően 3,7 százalékos áremelkedést mérhettünk a harmadik negyedévben, éves összevetésben pedig 31,2 százalékról 28 százalékra lassult az áremelkedés üteme.

A községekben a harmadik negyedévben 4,4 százalékkal nőttek a lakásárak, az éves nominális árdinamika pedig az előző időszaki 22,8 százalékról 16,8 százalékra mérséklődött. 2022 harmadik negyedévében éves szinten valamennyi régió városaiban jelentős mértékben emelkedtek a lakásárak, az előző időszakhoz képest ugyanakkor a lakásár-emelkedés éves és negyedéves dinamikája is érdemben csökkent.

A közép- és nyugat-dunántúli régiókban rendre 28,9 és 26,4 százalékkal nőttek a lakásárak nominális értelemben, a legnagyobb áremelkedés pedig a dél-dunántúli régióban volt megfigyelhető 34,8 százalékkal. Az észak-alföldi régióban 29,2, a délalföldi régióban 27,1 százalékos, míg az észak-magyarországi régióban 25,8 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. A közép-magyarországi régióban mérsékeltebb, de itt is magas, 19,2 százalékos drágulás jellemezte a lakásárak alakulását.

A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex 2022 harmadik negyedévében 3,3 százalékkal emelkedett, ami lassulást jelent az előző negyedévi 8,2 százalékhoz képest, reálértelemben ugyanakkor már 3,1 százalékkal mérséklődtek a lakásárak. Az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 26,9 százalékról 23,2 százalékra csökkent. Reál értelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban az előző negyedéves 14,7 százalékról jelentős mértékben, 5,8 százalékra lassult.

Fotó: pixabay.com