Tovább csökkentek a lakásárak novemberben

A nyári hónapokat követően novemberben ismét csökkentek a lakásárak az ingatlan.com lakásárindexének adatai szerint. Az elmúlt hónapokra jellemző stagnálás után több országrészben is elmozdultak a lakóingatlan-árak az egy hónappal korábbihoz képest.

Fordulat, árcsökkenés és drágulás “egyszerre”

Az ingatlan.com országos novemberi lakásárindexe 0,2 százalékkal csökkent. Ez nem jelent változást, de különböző térségekben már irányváltásra és jelentősebb eltérésre is volt példa az elmúlt hónapban. Budapesten az októberi 0,7 százalékos árcsökkenést 0,1 százalékos drágulás követte novemberben.

“A budapesti lakáspiacon még mindig olcsóbban lehetett lakást vásárolni novemberben mint szeptember végén, hiába lett pozitív nulla az árváltozás mértéke. Nyugat- és Dél-Dunántúlon is 2,5 és 0,9 százalékkal mérséklődtek egy hónap alatt az ingatlanárak, és a dél-alföldi térséget is 1,8 százalékos árcsökkenés jellemezte novemberben. Az észak-alföldi régió lakáspiacán viszont 1,4 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető az előző hónapban.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Közölte azt is, hogy egyelőre korai tartós trendekről beszélni a budapesti élénkülés és az régiós lakásárak változása kapcsán. “Még mindig sok a bizonytalanság, de jövőre erősebb évet zárhat a lakáspiac mint 2023-ban.” – tette hozzá Balogh László.

Jövőre növekedhet a forgalom

“Az ingatlan.com keresleti adataiból egyértelműen látszik, hogy egyre többen érdeklődnek az eladásra szánt lakások és házak iránt, amiben két fontos tényező játszik szerepet. Sokan már most keresik azokat az otthonokat, amelyeket a jövő évben induló új lakástámogatási konstrukciókkal meg tudnak vásárolni” – fogalmazott a szakember. Emellett a lakáshitelkamatok csökkenése a korábban elhalasztott több tízezer lakóingatlan-vásárlás érintettjeit is a piacra csábítja tájékozódás céljából.

Balogh László szerint rá is fér a piacra az adásvételek számának növekedése. A KSH adatai alapján az idei első negyedévben 36, a másodikban pedig 20 százalékkal kevesebb használt lakóingatlan cserélt gazdát, mint 2022 azonos időszakában. A hosszabb távú adatokat vizsgálva is megfigyelhető a lakáspiaci forgalomcsökkenés, ami az árak jelenlegi stagnálásában vagy mérséklődésében is kulcsszerepet játszhat.

A pandémiát megelőző időszakban, 2017 és 2019 között évente 154-164 ezer adásvétel történt. A 2020-at a járvány miatt csak 133 ezres forgalommal zárta a piac, majd tavalyelőtt megint 160 ezer fölé ugrott a mutató, 2022-ben azonban 140 ezer alá csökkent, az idén pedig legfeljebb 110 ezer adásvételre lehet számítani. Az ingatlan.com szakértője szerint 2024-ben ismét 120-130 ezer adásvételre kerülhet sor, ami lassú élénkülést vetít előre a lakáspiacon.

Fotó: pixabay