Tovább emelkedtek a lakásárak Budapesten a harmadik negyedévben

Lakás 2021-11-24

A budapesti ingatlanértékesítés 2021 harmadik negyedévében is messze meghaladta az első negyedévben és a tavalyi évben regisztráltakat. A XIII. kerületben értékesített lakások száma is emelkedett: három hónap alatt összesen 730 ingatlant értékesítettek, amely 23,5 százalékkal meghaladta a második negyedévi adatot – derül ki a LIVING és az ELTINGA közös XIII. kerületi új lakáspiaci jelentéséből.

Tovább drágultak 2021 harmadik negyedévében a megvásárolható új lakások Budapesten, a XIII. kerületet pedig a fővárosinál is nagyobb sebességű áremelkedés jellemezte – derül ki a LIVING és az Eltinga közös XIII. kerületi új lakáspiaci jelentéséből. A szabad lakások kínálati átlagára a kerületben átlépte a négyzetméterenkénti egymillió forintot, ez megfelel a fővárosi átlagnak. A XIII. kerületi építés alatt álló projektekben körülbelül 2000 szabad lakás található, amely több mint 200-zal kevesebb az előző negyedévben mértnél az új projektindítások ellenére is. A még szabad lakást kínáló projektekben eddig 4900 lakás kelt el, illetve 334 foglalt. 

Mennyit hozott a lakásár-növekedés?

Az árak gyors növekedése jelentős hozamot biztosított a tulajdonosok számára az ingatlanok értékesítése során. Az MNB lakásárindexe alapján a 2008-as maximumhoz képest 2021 első negyedévében több, mint duplájára nőtt az ingatlanok ára. A pandémia átmeneti megtorpanást hozott ugyan a lakáspiacon, de az idei évben ismét népszerűvé vált az ingatlanbefektetés. 

5-10 éves távlatban a lakásárak emelkedése jelentős hozamot biztosíthat a befektetők számára és az elmúlt 20 évet nézve az árak közel megnégyszereződtek, amely évesített hozamként így 7 százalékot jelentett. A lakásárak változásához köthető hozamok között ugyanakkor akadnak különbségek: az utóbbi években Budapesten lényegesen nagyobb hozam volt tapasztalható más községekhez és városokhoz képest. 

A képen térkép látható

Automatikusan generált leírás 

A használt lakások fajlagos medián árának változása 2008 és 2020 között Budapest egyes kerületeiben (Forrás: ELTINGA számítás tranzakciós adatok alapján)

 

A felértékelődő helyszín plusz hozamot hozhat?

Az ELTINGA és a LIVING kutatásai szintén foglalkoztak korábban azzal, hogy egy megújulás előtt álló városrész plusz hozamhoz juttathatja az ottani lakásvásárlókat. Ez a városon belüli felértékelődés volt megfigyelhető korábban a IX. kerület átalakuló részein, illetve a XIII. kerület irodapiaci lokációvá alakulása során. A korábbi elemzés eredményei alapján a megújuló környékek a piaci árváltozásnál is nagyobb lakásár-emelkedést produkálhatnak. 

Milyen hozamokra lehet számítani?

Az elemzők két féle módon próbálták megbecsülni a hozamok szintjét: az egyik esetben saját tőkéből történő vásárlást feltételeztek; míg a másikban 30 százalékos arányú hitelfelvétellel számoltak, majd a sajáttőke-arányos hozamokat hasonlították össze, 3 százalékos várható jövőbeni lakásár-emelkedést feltételezve. Fontos azonban, hogy a jegybanki alapkamat jelenlegi emelkedő tendenciája a jövőben csökkentheti a hitelfelvétel mellett történő lakásbefektetések sajáttőke-arányos nyereségét. 

Az eredmények szerint a használt lakások esetében 30 százalékban hitellel megvalósított vásárlással 5,3 és 7,8 százalék közötti hozamok érhetőek el Budapesten, míg teljesen saját erőből történő vásárlásnál 4,7-6,5 között mozog ez a szám. 

Az új lakások esetében az elemzés eredményei szerint 30 százalékos hitelfelvétel mellett a fővárost 5 és 7,1 százalék közötti, míg csak sajáterőből megvalósított vásárlás estén 4,5 és 6 százalék közötti hozamszint jellemezte. 

A lokáció, mint nem számszerűsítő faktor

Az optimális lokációt egy olyan keresett városi területként lehet definiálni, ahonnan a könnyű megközelíthetőség miatt sok minden elérhető, például az egyetemek, a munkahelyek. Az idő múlásával a terület ilyen jellegű keresettsége megmarad, vagy akár tovább erősödik. 

A legfontosabb egyetemi helyszínnek a fővárosban a VIII., IV. és XI. kerületek számítanak, ahol az egyetemista bérlőkre lehet építeni. Nem meglepő a XIII. kerület keresettsége sem a bérlők között: a kerület közel helyezkedik el a belvároshoz, miközben ott található Budapest egyik legfontosabb és legnagyobb, egymillió négyzetméteres irodapiaci lokációja, a Váci út. 


Partnereink