Tőzsdei összeomlás, rettegő rendőrök és rabszolgák. Fekete Péntek, amikor a plázákba költözik a Föld népe

A Fekete Péntek több jelentéssel is bír az amerikai mindennapokban és történelemben, hiszen ez a trend is a tengerentúlról érkezett Európába és hozzánk. Eredetileg nem a tömött plázákról és áruházakról, illetve akciókról szólt, hanem egy pénzügyi válság napjáról, ami az USA-ban 1869-ben zajlott le. Ez egy tőzsdekrach-ként vonult be az amerikai történelembe, amely sokak életét tette tönkre. Ráadásul nem is péntekre esett a tőzsde mélyrepülése, de mégis később ez a kifejezés terjedt el.

Az Egyesült Államok aranypiaca 1869. szeptember 24-én omlott össze, amikor két Wall Street-i pénzügyi szakember, Jay Gould és Jim Fisk elkezdett egyre több aranyat felvásárolni, hogy később az egekig emelve az árát nagy haszonért eladja. Azonban a nevezetes napon összekülönböztek, kiderült a tervük, és a tőzsdei részvények zuhanni kezdtek, ami számtalan gazdasági ágazatban dolgozó embert vitt csődbe a Wall Street-i nagykutyáktól kezdve a farmerekig.

Vagyis eleinte meglehetősen negatív eseményről volt szó, később pedig a csütörtöki hálaadást követő napot jelölte a Black Friday. A kifejezést 1966-ban a philadelphiai rendőrség használta először a tőzsdei krach miatt szabadon, hiszen a hálaadást követő szombaton hagyományosan egy sporteseményt, egy focimeccset rendeztek a városban. Ennek kapcsán sokan érkeztek Philadelphiába már pénteken, emiatt hatalmas dugók alakultak ki, amely megnehezítette a fakabátok munkáját.

Aznap a zsaruk nem csak a szabadnapjukat nem tudták kivenni, de rendkívül hosszú műszakban kellett dolgozniuk a megnövekedett tömeg és forgalom miatt. A bolti tolvajok az üzletekben is kihasználták a lehetőséget, és megszaporodtak a bűncselekmények.

Nagyjából 1970-es évek végétől indult a Fekete Péntek világhódító útjára, amikor már valóban az induló karácsonyi szezont jelölték meg a kifejezéssel. Eleinte Big Friday-nek nevezték a napot a kiskereskedők, hogy a korábbi negatív kötődéseket negligálják. Végül maradt a kifejezés, és azóta is a kiskereskedelem egyik legjobb marketingfogása.

A Fekete Péntek kötődik a könyveléshez is, hiszen a fekete nyereséget jelent, amely jelzi, hogy már ezen a napon nagyot kaszálhatnak a kiskereskedők. Ez a kifejezés harmadik változata, vagyis az 1960-as évek végén egy nehéz évet tudhattak maguk mögött a philadelphiai kereskedők, amelyet a könyvelésben pirossal jelöltek, és arra gondoltak, hogy a Hálaadást követő napon jó lenne már behúzni egy fekete napot is. Ezért együtt hatalmas kampányt szerveztek, hogy akciókkal csábítsák be az üzletekbe a vásárlókat.

De nézzünk egy negyedik magyarázatot is a kifejezés eredetére, amely valószínűleg nem igaz, de azért sokan ismerik. Ezek szerint az 1800-as években a déli ültetvénytulajdonosok a hálaadás napját követő napon kedvezményesen vásárolhattak rabszolga-munkásokat. Emiatt néhányan a kiskereskedelmi ünnepnap bojkottjára szólítottak fel, de jelenleg fals legendának tartják.

Amerikában persze ezt is túlhájpolják, hiszen sok üzlet már előző nap éjfélkor kinyit, mások hajnalban húzzák fel a rolót, és akár következő nap végéig az éjszakába nyúlóan szolgálják ki a vevőket. Nem szokatlan a tömegverekedés sem, amikor az emberek az utolsó okostévéért is közelharcot vívnak. Sőt, már nem egy napig tart, hanem négy napig, vagyis még hétfőn is feketepéntekezhetünk, ha arra szottyan kedvünk. Magyarországon pedig 2014-ben terjedt el a kifejezés, és azóta folyamatosan jelen van a hazai kiskereskedelemben.