Zöld jelzáloglevelet bocsátott ki a Takarék Jelzálogbank

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. idei második zöldjelzáloglevél-kibocsátásán a tervezett 4 milliárd forintos ajánlatra 10 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot a tőkepiaci szereplők, amelyből 6 milliárd forintot fogadtak el.

A kedden nyilvános ajánlattételre bocsátott, 2027-es lejáratú jelzáloglevél évi fix 3,5 százalék kamatot fizet. A jegyzésből befolyó bevételből kizárólag energiahatékony lakóingatlanok építését, illetve zöldnek minősített használt lakások vásárlását, valamint használt ingatlanok energiahatékony felújítását finanszírozzák.

„Az aukción tapasztalt nagy érdeklődés is mutatja, hogy a tőkepiaci szereplők is egyre inkább felismerik az ESG-szempontok (Environment, Social,Governance -környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási szempontok) bankcsoportunk működésében betöltött szerepét, illetve a fenntartható fejlődés és a klímaváltozás mérséklésének jelentőségét” – mondta Nagy Gyula vezérigazgató.

 A társaság 2021-ben jelent meg először zöldjelzáloglevél-kibocsátással a piacon. A bank integrált hitelintézetként a Takarék csoport tagja, egyben a 2020-ban megalakult Magyar Bankholding csoport tagja is, amely az egyesült MKB csoporttal együtt a második legnagyobb magyarországi bankcsoport. 

Az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat április 30-án lezárul és a Takarék Jelzálogbank május 1-től az egységes MBH Bank márkanév és arculat alatt működik tovább.

Fotó: Getty Images