Űrsebességbe kapcsolt a logisztika, a magyar ingatlanpiac új csodagyereke

Míg pár éve még arról beszéltünk, hogy a magyar logisztika egy kiaknázatlan terület, ahol ideje lenne nagyobb sebességbe kapcsolni a fejlesztéseket, addig ma már negyedévente újabb és újabb kiváló statisztikák bizonyítják, hogy más dimenzióba lépett ez az ingatlanszektor.

Ráadásul a BIEF már vidéki adatokkal is rendelkezik, így a Budapest környéki nagy logisztikai parkok mellett az egész ország ipari ingatlanállományát értelmezhetjük. A jelentős fejlesztői aktivitást mutatja, hogy nyolc épülettel, vagyis mintegy 145 ezer m2-rel bővült a spekulatív állomány a fővárosi agglomerációban, míg a regionális piacokon négy új átadást rögzítettek összesen 33 ezer m2-rel

Az összadat (179 ezer m2) még jobb eredmény, mint a második negyedévben mért 162 ezer m2, és a tendencia egyértelmű: míg 2020-ban 128 ezer m2-vel nőtt az állomány, addig 2021-ben már 340 ezer m2-nyi logisztikai ingatlan épült fel. Idén eddig 353 ezer négyzetméternyi új beruházásnál tartunk, és valószínűleg az utolsó negyedévben is lesznek még szalagátvágások.

Tíz évvel ezelőtt nem sokan gondolták volna, hogy ekkora változások lesznek a volumenben. Természetesen „kellett” egy világméretű pandémia is, amely sokkal nagyobb aktivitást váltott ki az e-kereskedelemben, ez pedig az ellátási láncok megerősítését igényelte. Mindezek a folyamatok erősítették a fejlesztőket, és a kedvező piaci folyamatok miatt a spekulatív beruházások sem növelték a kockázatokat. Így a magyar logisztika mint örök „ígéret” végre bizonyíthat a fejlesztői piacon is, bár a cseh és lengyel regionális versenytársak sem ülnek a babérjaikon.

Még egy látványos adat: a fővárosi agglomerációban az állomány átlépte a hárommillió m2-t, ha pedig a vidéki piacot is nézzük, akkor már jócskán négymillió m2 fölött járunk. Ráadásul az üresedési ráta a harmadik negyedév végén a fővárosi agglomeráció esetében 4,9%-on állt, ami 1,5 százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévben regisztrált értéknél, illetve mindössze 1,4 százalékponttal magasabb az egy évvel korábban mért értéknél. A regionális hazai spekulatív ingatlanállomány esetében pedig mintegy 4,3 %-os üresedést mértek.

Lássunk még néhány érdekes adatot! A nettó abszorpció a fővárosi agglomerációban 2022 harmadik negyedévében 187.330 m2-t tett ki. A harmadik negyedévben a teljes bérlői kereslet a fővárosi agglomerációban 218.220 m2 volt, ami 52%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest. A szerződéshosszabbítások nélküli nettó kereslet 170.680 m2-t tett ki, ami több mint a két és félszerese az előző év azonos időszakában regisztrált volumennek. Ezután nem csoda, hogy a keresletet az új szerződések dominálták 72%-os részaránnyal.

2022 harmadik negyedévében a BRF összesen 36 bérleti szerződést rögzített a fővárosi agglomerációban 6.060 m2-es átlagos tranzakciómérettel. A tranzakciók közül hat mérete meghaladta a 10.000 m2-t. A szerződések túlnyomó része továbbra is ’big-box’ logisztikai parkokban köttetett, míg a városi-logisztikai állománynál csak két megállapodást regisztrált a BRF. A negyedév legnagyobb ügylete két új bérlet volt: a CTPark Budapest Westben 28 ezer m2-en és a Prologis Park Budapest – Szigetben 21 ezer m2-en.

Fotó: HelloParks Fót