Vadonatúj nyílászárót fejlesztett egy magyar cég

Az Optivison© elnevezésű szerkezet kívülről nézve teljesen sík, üveges felület, ugyanis a nyílászárók tokja és szárnyra ragasztott üvepanelja azonos külső síkon helyezkedik el. A rendszer nagyméretű nyíló elemek kialakítását teszi lehetővé. 

„Mérnökcsapatunk egy már meglévő rendszert alakított át az Alukönigstahl szakembereinek támogatásával úgy, hogy az családi házas és a lakossági célokat szolgáljon. A fejlesztésünket az indította el, hogy a minimál koncepciós családi házak nyílászárós tervezése során szembesültünk az üvegoptikás rendszertermékek hiányával, melynél az üveg és a keretrendszer egy síkban lehetnek, így a keretnélküli tolóajtók mellé találunk designban és megoldásaiban is maximálisan illeszkedő szerkezeteket. Mindenképpen olyan üvegoptikás rendszert kívántunk létrehozni, amelynek tokja teljes mértékben eltakarható, így külső megjelenésében csak egy üvegsíkot érzékelünk” – emeli ki Lovász Károly, a KAV Hungária ügyvezetője.

Az Optivision© a homlokzaton egységes üvegmélységet és síkot mutat, emellett a magasság kapcsán felmerült ügyféligények is megoldhatók ezzel a rendszerrel. A nyíló vasalattal ugyanis hatalmas, akár 3176 mm-es szárnymagasság is megvalósítható. Szintmagas kivitelben, osztóborda nélkül lehet tehát akár egy 3 méteres erkélyajtót is megépíteni. A magyar vállalkozás végül a Schüco egyik rendszerét fejlesztette tovább, ugyanis a keret nélküli rendszerek közül ennek a terméknek volt a legtöbb kiegészítője, többek között szellőztető rendszere és árnyékolástechnikája. Így egy kimagaslóan jó hőtechnikájú termék jött létre, mely passzívház minősítésű épületekre is alkalmazható. 

„A fejlesztés során a szárnyat fejlesztettük tovább, ennek során egy olyan alumínium nyílászárót hoztunk létre, melyen belül nincs üvegvezető léc. Így beépített állapotában design szempontjából is kiemelten magas minőségű termékkör jött létre” – teszi hozzá Lovász Károly.