Vigyázó szemeteket a Google irodáira vessétek! Szembe mennek a trendekkel

Úgyis fogalmazhatunk, hogy a Google irodái egyfajta etalonnak számítanak a nagyvilágban, így ha ők beújítanak valamit, akkor nagyon sokan követik a példájukat. Talán azért is, mert úgy gondolják, hogy a techóriás sikere az irodakultúrájának is köszönhető.

A nyitott iroda globális népszerűsége, amit most éppen a pandémia miatt már nem annyira kedvelnek, a Google-nek is köszönhető, hiszen nagyjából a kétezres évek elejétől kezdve a nagyteres koncepció egyre nagyobb szerepet kapott a cég munkahelyein, így a székhelyükön is ez volt az alap.

Új irodákat vesznek

A világjárvány kezdete óta a Google is nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy az alkalmazottak visszatérjenek a munkahelyeikre. Áprilisban a vállalat bejelentette, hogy 9,5 milliárd dollárt költ az Egyesült Államokban irodákra és adatközpontokra, és legalább 12 ezer új állást kínál az idei év végéig. Az új munkahelyeket Amerika-szerte diverzifikáltan fogják megteremteni a tervek szerint. Persze azóta történt egy s más.

Miközben a Google milliárdokat fektet be új irodaterületekbe, a rugalmas munkát is beemelték a HR-kultúrájukba. Az új befektetésekkel az a céljuk, hogy jobb termékeket és életminőséget biztosítsanak, illetve az alkalmazottak erősebb közösségeket alkossanak. Vagyis járvány ide, járvány oda, a közösség szerepe mindennél fontosabbá válik, a személyes jelenlétre alapuló párbeszéd és brainstorming semmit sem vesztett népszerűségéből.

Multiethnic group of employees working in a google environment company. Group of colleagues working on a project in modern offices

Aztán ismét eljött a válság…

Azonban tavasszal kibontakozott az újabb világválság, és a recessziótól való félelem a technológiai vállalatoknál is lelassították az állásteremtési törekvéseket. De ettől függetlenül a Google továbbra is befektet az irodákba, így csaknem 100 millió dollárért megvásárolja a Thompson Centert Chicagóban, de Manhattanben is több százezer négyzetméternyi munkatérre vadászik.

Ez meglepő trend, hiszen a technológiai iparág más nagyágyúi inkább összébb húzzák a nadrágszíjat: a Twitter teret csökkent, a Meta és az Amazon pedig lassítja expanziós törekvéseit. Mivel a tech cégek az irodapiac meghatározó bérlői, ez nem jó hír a fejlesztői és bérbeadói piacon.

A Google azonban előremegy: mivel naponta változnak a dolgok a gazdaságban, rugalmasan készül az új kihívásokra. Áprilisban áttértek a hibrid modellre, azonban a teljes visszatérést elhalasztották a vírus új mutánsa miatt. Sokan nem akarnak visszatérni az irodába, emellett nagyjából harmaduk-negyedük szeretne a munkahelyen dolgozni egy korábbi felmérés szerint. Azonban egyes alkalmazottak akár 25 százalékos fizetéscsökkentéssel is számolhatnak, ha távmunkában dolgoznak egy másik városból vagy államból, vagyis egyfajta financiális és lelki presszing alatt állnak a dolgozók.

A hibrid marad

Annak ellenére, hogy egyes Google-alkalmazottak elégedetlenek a hibrid modellel, a vállalat valóban jobban teljesít, mint néhány más tech nagyvállalat. Egy Blind-felmérés kimutatta, hogy a technológiai dolgozók 80 százaléka fontolgatja, hogy másik állást keres, a Google esetében ez az arány „csupán” 59 százalék volt. Talán a dolgozói hangulat miatt is a Google vezetői olyan rugalmas modellt szeretnének bevezetni, ahol a dolgozók döntik el, hogy mely napokon mennek be az irodába. 

Azonban nehéz lesz összeegyeztetni, hogy mindenkinek megfeleljen az új stratégia, és zökkenőmentesen működjön a modell, hiszen ha meeting vagy csapatmunka, akkor nem árt, ha mindenki ott van. Összességében továbbra is kiszámíthatatlan a jövő, de az nyilvánvaló, hogy a Google hisz az iroda jövőjében.

Fotók: Getty Images