Zöld lesz a rozsdából! Így fog kinézni a Váci úti új városnegyed

Az elhanyagolt városi ipari területek fejlesztésére elindított kormányzati rozsdaövezeti akcióterv célja, hogy egészséges lakó- és munkakörnyezetet alakítson ki a rozsdaövezetek helyén, mindezt a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével és az infrastrukturális erőforrások optimális kihasználásával. A program a főváros „szétterülésének” megállítására is törekszik, azaz elhanyagolt, de értékes, jól megközelíthető területeket éleszt újjá a Budapest központjához közeli helyszínek rehabilitálásával.

A Rozsdaövezeti Bizottság számos szakmai szempont mérlegelése után, elsőként a volt Láng Gépgyár területét jelölte ki rozsdaövezeti akcióterületként. A területet a 13. kerületi Önkormányzat jelenleg is barnamezős területként tartja nyilván, és a főváros is Budapest egyik lehetséges rozsdaövezeti akcióterületeként jelölte meg. A fejlesztő a jelenlegi tervezési fázis szerint együttesen mintegy bruttó 410 000 négyzetméternyi földfelszín alatti és feletti területet alakít ki. 

A munkaközi tervek alapján várhatóan bruttó 136 000 m2-en lakóépületek, bruttó 133 000 m2-en irodaházak épülnek fel, továbbá bruttó 16 000 m2-en egy közel 250 szobás, négy csillag vagy négy csillag superior minősítésű hotelt, valamint a fennmaradó részeken a tervek szerint földfelszín alatti parkolókat alakítanak ki. A beruházó a projektértéket 500 millió euróról közel egymilliárdra növelte, miután számolt az építőipari anyagárak emelkedésével, és számos újszerű, energiatakarékos, innovatív megoldás bevezetésével. 

Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy az alapkoncepció változatlan maradt, így továbbra is egy élhető környezetben, közel kéthektáros közparkkal épülnek meg az energiahatékony, a kerület igényeit és adottságait is figyelembe vevő projektelemek.

A fejlesztő betartja a településrendezési szerződésben foglaltakat, illetve igazodik annak szellemiségéhez, így többek között számos, nem közvetlenül a fejlesztéshez kapcsolódó infrastrukturális beruházást is megvalósít majd a terület közvetlen környezetében. Az említett közpark a nagyközönség számára is elérhető lesz, ami jó példa a városnegyed-fejlesztés emberközpontúságára.

A beruházó célja az, hogy magas minőségű lakóépületeket, kereskedelmi és szolgáltatóegységeket, valamint modern, smart megoldásokkal felszerelt, környezetbarát irodaházakat értékesítsen a településképbe illeszkedő, élhető környezetben. Az önkormányzat és a kerületi főépítész által is támogatott koncepció szerint a város felől érkezőket egy fokozatosan emelkedő épületegyüttes fogadja, és az épületek csak a telek északi részén érik el a 65 méteres magasságot, ezáltal az új negyed harmonikusan illeszkedik a városszövetbe. 

A közel tíz hektáron elterülő fejlesztés lakásai és irodaterei új szintre emelik az innovációt, mivel az okosotthon-rendszerek kiépítése mellett kiemelkedően nagy hangsúlyt fektetnek a megújuló energia-szegmensben rejlő potenciál kihasználására is. A fejlesztő küldetésének tekinti, hogy jó példát teremtsen a megújuló energiaforrások újszerű felhasználásával.

„A tervezőirodánk által képviselt komplex tervezési módszertan, az automatizált és adatvezérelt tervezés hozzájárul ahhoz, hogy a Váci úti rozsdaövezeti fejlesztés olyan különleges városi képletet hozzon létre, amely egyaránt megfelel a társadalom, a beruházó és a szabályozók szempontrendszerének” – mondta Dr. Paulinyi Gergely, a Paulinyi & Partners Zrt. elnök-vezérigazgatója, az első rozsdaövezeti beruházás vezető tervezője.

„Igazi megtiszteltetés számunkra, hogy elsőként lehetünk részesei a kormány által indított rozsdaövezeti programnak, ami elhanyagolt ipari területek újjáélesztésére biztosít lehetőséget. Mindemellett tisztában vagyunk azzal is, hogy első rozsdaövezeti fejlesztésként mindez hatalmas felelősséggel jár. Ezt szem előtt tartva egy mintaértékű városnegyed kialakítására törekszünk, ahol szerintünk élmény lesz élni, dolgozni és kikapcsolódni. Kelet-Európa egyik legnagyobb multifunkcionális fejlesztését kívánjuk megvalósítani, úgy, hogy az nem csupán a kerület és a főváros, de az egész ország számára büszkeség forrása lehessen. A tervezésnél és a kialakításnál is arra koncentrálunk, hogy a koncepciótervek alapján egy minden elemében élhető városrészt hozzunk létre” – hangsúlyozta Zentai Péter, a beruházás mögött álló cégcsoport vezetője.