Minek ide Google? Hát itt van nekünk a SAP budapesti irodája!

Iroda 2013-12-04

A SAP Hungary irodaházában jártunk a Graphisoft Parkban. A 8800 négyzetméteres épületben valóban egy 21. századi munkahelyet ismerhettünk meg, amelyet még a Szilícium völgyben is elfogadnának.

A SAP Hungary Kft. 8800 négyzetméteres négyszintes központjának – ahol mintegy 500 munkatárs dolgozik – már a környezete is pompás: itt-ott elszórt alakzatban emberléptékű irodaházak parkosított környezetben. A Duna a közelben hömpölyög, miközben nyugalom honol és nem egy autósztráda teljes forgalma zúdul el az ablakok alatt. Az egykori óbudai gázgyár területén kialakított Graphisoft Parkban 12 különböző méretű irodaház található, ahol zömében információtechnológiai és biotechnológiai cégek irodái és laboratóriumai találhatók. A SAP az irodaházát 2005-ben vette birtokba, és olyan munkakultúra jelenik meg a falai között, amelyre csak a Google-irodákban találhatunk méltó példákat. A SAP világszerte közel 65 ezer embert foglalkoztat. A budapesti cégnél kapott helyett az üzleti szoftvercég 14 globális fejlesztőközpontjainak egyike, illetve a főként német nyelvterületű országok ügyféltámogatását ellátó regionális központ is.

Ha belépünk az épületbe, rögtön megérint a nyitott, átlátszó terek alkotta pozitív, színes és életvidám atmoszféra, amely valóban a 21. századba kalauzolja a vendégeket és az itt dolgozókat. A világszintű adatok szerint egy átlagos SAP-dolgozó közel 7 évet tölt el a cégnél, vagyis a fluktuáció nem igazán jelentős. Az irodaházban a szinteket meghatározó alaprajzi struktúra alapján a nyitott térben elhelyezett munkaállomások és a tárgyalók az ablakok mellé kerültek, míg az épület középső traktusában találhatók a közösségi terek, pihenők, társalgók, kisebb-nagyobb meeting- és telefonfülkék. Az open space-ben íróasztal-csoportok köré szerveződik a munka: egy blokkban három személy fér el kényelmesen. Kissé távolról úgy rajzolódik ki ez a struktúra, mint ahogy az erezet behálózza a levelet. Mintha egy nagy életfa lenne minden egyes nyitott tér, ahol a munkatársak alkotják az élő szövetet. Mivel a SAP informatikai technológiákat fejleszt, ezért a munkaszervezet szegmentációja projektalapon  történik. Ha egy munka véget ér, akkor az új csapatok és munkaállomásaik akár egy nap alatt is újjászervezhetők, vagyis puzzle módjára vadonatúj alakzatok formálhatók.

Bár számos nyitott tereket preferáló és kitűnő belsőépítészeti megoldásokat felvonultató több száz főt foglalkoztató nagy irodában jártunk már, itt a SAP Hungary Kft.-nél érezzük leginkább a spontenaitás légkörét, ami persze nem jelenti azt, hogy a káosz uralkodna. Hanem úgy épülnek egymásra a különböző funkciók, és úgy illeszkednek egymáshoz a láncszemek, az egyes helyiségek, hogy mindez teljesen magától értetődő. Így például a munkaállomások mellett egyszer csak feltűnik az ún. médiaszoba, amely valójában egy hangparavánokkal elkülönített pár négyzetméternyi tér íróasztallal és székekkel, és ahol bármilyen informális megbeszélésre lehetőség nyílik. Vagyis bár funkciójában meghatározott területről van szó, határoló falak nem övezik, így az egységes tér transzparenciáját sem bontja meg. A cég egyébként globális szerződött le több irodabútoros céggel, az ő termékeikből lehet választani, ennek megfelelően Steelcase és Herman Miller székek, asztalok és bútorok találhatók mindenütt.

Külön meg kell említenünk az úgynevezett design thinking szobát, vagyis a problémamegoldások szobáját. Ez egyfajta ötletbörze-helyszín, egy speciális játszótér, ahol a munkatársak szabadon játszhatnak mindenféle eszközzel, így akár legóból is kirakhatnak új alakzatokat. Ennek nem az a célja, hogy az időben visszarepülve örökké óvodások maradjanak, hanem sokszor az új ötleteket nem lehet képletekbe foglalni, így az új dolgokat így ismertetik meg egymással. A falak, az ablakok és az írótáblák is tele vannak sárga öntapadó jegyzetekkel, ami jelzi, hogy itt bizony gyakran „sisteregnek” az agytekervények. Vagyis a tervezői gondolkodásmód egy újfajta terepe nyílik, ha úgy tetszik, másféle díszletek között zajlik a brainstorming. Ez a helyiség kizökkenti a dolgozókat a megszokott környezetükből, ami egyrészt felszabadíthatja őket, másrészt inspirációnak sem utolsó. A bútorzat is segíti ezt a folyamatot, hiszen nem szunyókálásra is alkalmas süppedős fotelek szolgálják a kényelmes elhelyezkedést, hanem bárszékekre ülhetnek az „összeesküvők”, amely folyamatosan arra ösztönzi a résztvevőket, hogy „tűkön” üljenek, és ötleteljenek. A jelszó az üvegajtón pedig a következő: Fail early, Fail often.

Egy másik különleges helyiség a videokonferenciáknak is helyet adó ún. telepresence szoba, ahol a kamerával felszerelt képernyő előtt ülő munkatárs a SAP másik földrészen dolgozó alkalmazottjával úgy tud meetingelni, mintha valóban egy szobában ülnének. Így rengeteg időt és utazási költséget megspórolnak, miközben az illúzió valóra válik, és a virtuális térben egy közös meetingre kerülhet sor. A tárgyalókat egyébként az első emeleten a kutyákról, a második szinten a madarakról, míg a harmadik szinten a halakról nevezték el. Néhány példa: Vizsla, Mudi, Chow Chow. A nagy tárgyaló, amely összenyitható és kettéválasztható, pedig a Harcsa I. és II. nevet viseli. Emellett van egy Vizsla névre hallgató zöld tárgyalójuk is, amely stílszerűen zöldben pompázik, miközben a klaviatúra napelemmel töltődik, újrahasznosított papírra írhatnak a flipchart táblán és még egy Aloe vera növény is megbújik a sarokban.

A SAP-t globálisan a legfenntarthatóbb vállalatok között tartják számon. A hazai cégük ennek jegyében az első Európai Zöld Iroda Versenyen a nagy iroda kategóriában díjat vehetett át. Számos környezettudatos intézkedést hoztak, amelyek közül csupán néhányat említünk meg: zöld iroda-csapatot alakítottak, zöld sarkot hoztak létre, szemétgyűjtési akciókat szerveztek, figyelemfelkeltő matricákat helyeztek el a nyomtatók és a kapcsolók mellé, a zuhanyzókra és a WC-tartályokra víztakarékos szabályzókat szereltek fel, újrahasznosított fénymásoló papírt állítottak rendszerbe, mozgásérzékelőkkel látták el a ritkán használt helyiségeket. De van még: a mosogatógépeket környezetbarát termékkel üzemeltetik, a takarító személyzet egyszerre csak egy szinten dolgozhat, hogy ne égjenek fölöslegesen a lámpák, három éve hálózati vízgépeket telepítettek a konyhákba, így nem kell a palackot rendszeresen újratölteni és eközben ide-oda szállítani.

Tervezik, hogy jövőre az egyik liftet rendszeres időközönként kikapcsolják, hogy a gyalogos közlekedésre ösztönözzék a munkatársakat, illetve bicikliket fognak beszerezni, amelyet az alkalmazottak szabadon használhatnak. A céges autók között hibridek is találhatóak, elektromos töltő üzemel a parkoló szinten, kétoldalas nyomtatásra tértek át, így naponta egy fő átlagosan 2 és fél lapot használ csak el, újrahasznosított papírt és borítékot alkalmaznak. A számítógépeket 19 órakor központilag hibernálják, a kialakított zöld sarokban a Zöld Irodák 10 aranyszabálya tájékoztatja a munkatársakat a környezettudatos gondolkodás lényegéről. A vizesblokkokban történő vízfelhasználást 20%-kal csökkentették a perlátorok, a vízmentes piszoárok és az újfajta tartályok használata. A külső árnyékolók pedig a hűtő-fűtő berendezések fogyasztását csökkentik.

A jóléti szolgáltatások terén sem fukarkodik a cég. Kezdjük azzal, hogy  a garázsszinten rendezték be a játékszobát, ahol boxzsák, csocsó, pingpong asztal is található, mindemellett a biciklivel munkába járók itt parkolhatják le járgányaikat, majd a szomszédos helyiségben le is zuhanyozhatnak. De igénybe vehetik a masszőr szolgáltatásait, vagy egy hatalmas fitneszteremben őrizhetik meg az állóképességüket, ahol se szeri, se száma az eszközöknek. De lehet szaunázni is, majd a pihenőszobában ejtőzni. A munkarend meglehetősen kötetlen, az a lényeg, hogy a megbízott feladatokat ellássa a munkatárs. TwoGo Meeting Pontot alakítottak ki, ahol a telekocsi-program üzemel, vagyis a belső hálózaton az egy felé autózó munkatárs elviszi a kollégáját is a városközpontba vagy egyéb helyszínre, így csökkentve az ökolábnyomot. Szinte nem is lehet a látottakat összefoglalni, annyira sokféle hatás és inger éri a külső szemlélőt, mindenesetre a multikulturális környezet nem csak ablakot nyit a világra a munkatársak számára, hanem a nyugati munkakultúra legjavát adaptálja is ide, Budapestre.

 

 

 

 

 

 

 

 

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink