Újjászületett az EMKE - Modern irodaház és zöld sziget a Rákóczi úton

Iroda 2013-12-11

Budapest ikonikus irodaháza, az AEW Europe ingatlankezelésében lévő EMKE, az utóbbi néhány hónapban hatalmas átalakuláson ment át: belső terei és műszaki rendszerei 21. századi irodabérlők igényei szerint újultak meg.

Az 1995-ben átadott épület emblematikus státuszát a LAB5 architects, Budapest egyik legjobb építész irodájának tervezői, egy renovációs projekt során újraértelmezték, az épületben tágas, könnyen áttekinthető, transzparens terek nyíltak meg - ezeknek az átalakításoknak és az üvegfelületek alkalmazásának köszönhetően a belső teret beragyogja a természetes fény. A legszembetűnőbb változás az átriumban tapasztalható: letisztult, modern formái, impozáns üvegliftjei megkapó látvánnyal szolgálnak a látogatók számára. Egyedülálló építészeti megoldásai kiemelik az új EMKE-t Budapest modern irodaházainak sorából.

Az átrium leglátványosabb eleme ugyanis a három élő fa, valamint a rengeteg zöldellő növénysziget, amelyek a természet frissességét hozzák be a város szürkeségébe. A tervezésért felelős LAB5 architects vezetője, Dobos András kifejtette:“Kezdetektől alapkoncepciót jelentett a zöld felületek és az organikus elemek beillesztése, szemben a belsőépítészeti részletek hangsúlyozásával – az erdők hangulatát idéző megoldások egytől egyig a kellemes atmoszféra és az inspiráló munkakörnyezet megteremtését szolgálták.”

A tér átalakításánál az ingatlankezelőkés tervezők - a természet beemelése mellett - nem csak az elegancia, de a praktikum alapelveit is szem előtt tartották, ennek nyomán született újjá a recepciós tér, ahol a pult középpontba helyezése még hatékonyabb működést eredményez, valamint így jött létre az épület belsejéből és az utcafront felől egyaránt megközelíthető, kellemes, nyugalmas hangulatú kávézó. A gépészeti rendszer átalakításában a sorvezetőt a környezettudatosság, a fenntarthatóság valamint a bérlői komfort jelentette, így az EMKE mostantól nem csak ideális munkakörnyezetként, de energiatakarékos irodaházként is kifogástalanul működik. A renovációs program célját az AEW Europetól, az EMKE ingatlankezelésével megbízott Hancz Anita a következőképpen foglalta össze: “Az épület irodaházként történő több, mint 15 éves működése során az első jelentősebb átalakítást most végeztük el, de úgy gondoljuk, megéri a belső környezeti változás. Fontos számunkra a hosszú távú beruházás, azt szeretnénk, hogy aki az épületbe látogat, egy egészen más világgal szembesüljön. Úgy gondoljuk, az épület változásai, a modern irodaházba behozott természet az egész környék rehabilitációját elősegítheti.” Budapest régi-új irodaháza, az EMKE, átalakulásával tehát nem csak jelenlegi és leendő bérlőinek, de a Blaha Lujza tér és vonzáskörzete számára is lehetőségét kínál az előremutató újrakezdésre.

Partnereink