Átadták az SAP szupermobil irodáját az óbudai Graphisoft Parkban

Iroda 2014-10-16

Az SAP a Graphisoft Parkban újabb 1800 négyzetméternyi irodateret alakított ki, hogy az ún. AppHaus koncepció jegyében abszolút új szemléletű munkahelyet kínáljon mintegy 140 dolgozójának.

Az SAP székházában az óbudai Graphisoft Parkban - a régi óbudai gázgyár területén - közel 500 fő dolgozik, ahol többek között támogatási és fejlesztési központot működtetnek. Azonban a fejlődés a cég hazai irodájában töretlen, ennek következtében újabb 140 fiatalt alkalmaznak. Az ő elhelyezésükre már nem nyílt mód a székházban, ezért az irodapark 2009-ben átadott 13 ezer m2-es „H” épületében a teljes 2. szintet – 1800 négyzetméternyi területet – bérbe vettek, ahol az ún. AppHaus koncepció határoz meg mindent. Ez valójában egy innovációra és kollaborációra fókuszáló munkakultúra, ahol mind a nagyteres koncepció, mind a mobil munkaerő előnyei megjelennek. Az apphaus környezet szokatlannak számít a hazai munkahelyeken, amely alapján a kreatív munkát végző szoftverfejlesztők munkakörnyezetüket tetszőlegesen és könnyedén változtathatják át egy adott szituációnak vagy munkamódszernek megfelelően. A most átadott iroda egyben zászlóshajója is kíván lenni az ún. design thinking módszertan magyarországi elterjesztésében. Ezt a problémamegoldási, termékfejlesztési megközelítést több neves külföldi egyetemen oktatják, és az SAP is használja a mindennapi munkájában.

Az iroda olyan, mint egy fluid tér, vagyis mintha az egyes helyiségek egymásba folynának, nincs sehol sem vége az irodának, mindenhol folytatódik, és ez az örökös mozgás egy végtelenített teret jelképez, ahol sohasem ütközünk akadályokba. Az átláthatóságot és könnyedséget támogatja az épület alaprajzi struktúrája is, hiszen a középső lépcsőházmagból kilépve megérkezünk egy szimmetriatengelybe, ahol a társalgó- étkező-konyha multifunkcionális közösségi tér található. Már itt is megfigyelhető, hogy gyakorlatilag bármilyen tevékenység bármilyen funkcióval párosítható, mindenhonnan energia árad, minden flexibilis, és akár a legó-elemek a helyiségek újraformálhatók. Majd bármelyik irányba indulunk, ugyanaz a szimmetrikus elrendezés vár bennünket, ahol a padlótól a plafonig érő ablakok mellett alakították ki a munkaállomásokat, míg középen a tárgyalók, telefonkuckók és a nagy break out tér szolgálja az alkalmazottak kényelmét és munkáját. (A bútorok beszállítója egyébként az  IBC Orbán Kft. volt, többnyire Vitra mobiliákkal rendezték be az új tereket. A belősépítészeti megoldások pedig a Value4Real Kft. munkáját dicsérik.)

„A fiatal munkavállalókhoz illő környezetet szerettünk volna teremteni, hiszen nagy a verseny a munkaerőpiacon a magasan kvalifikált szakemberek megszerzésében. Bár nem a Szilícium völgyben vagyunk, de egy magas európai minőséget képvisel az új irodánk, ahol az ún. AppHaus koncepciót alakítottuk ki. Ugyanis az SAP munkakultúrája a dinamizmusra épül, vagyis az új projektek kapcsán villámgyorsan új csapatok alakulhatnak. Ma még ebben a csapatban dolgozik valaki, de holnap már egy egészen más összetételű teamben találja magát. Ennek érdekében olyan asztalokat és mobiliákat helyeztünk el az új térben, amelyeket könnyedén el lehet tolni egy másik helyszínre, ahol rögtön az új projekten dolgozhatnak a csapatok” – mondja Csík Attila, az SAP facility menedzsere.

A munkaállomások sem a szokványos merev struktúrákat követik, hiszen az asztalok a legkülönfélébb formációban és számban biztosíthatják az adott projektcsapat számára a megfelelő helyszínt, így minden személyre és egyéni stílusra szabottan biztosítja a komfortérzetet. Szinte mindenhol sínre szerelt mobil falakat állítottak fel, amelyek írható felületére a csapattagok bátran felskiccelhetik ötleteiket. De ugyanígy a tárgyaló termekben és a meeting szobákban is minden fal írható, így aztán bárhol lehet ötletelni, a zseniális gondolatok nem vésznek el. A tárgyalók egyébként híres magyar szakemberekről kapták a nevüket, így például Gábor Dénes nevét is őrzi egy meeting szoba. A kabáttartóként funkcionáló bolti állványok pedig a közösségi térben úgy tűnnek fel, mintha egy márkaüzlet bemutatótermében járnánk. Mellette szinte ad hoc jelleggel jelennek meg a mobiliák, itt egy trendi szék, ott egy komfortos fotel. A spontaneitás mindenhol tetten érhető, a változás pedig újdonságot hoz, ami az egyik legfontosabb érték ebben a miliőben. Tényleg minden mozdítható, semmi és senki sincs röghöz kötve, minden üvegből van, a függeszthető mobilfalak is szinte lebegnek a térben.

„A jövő munkakultúrája egyértelműen a mobilitás. A célunk az volt, hogy a technikai specifikáció a kreativitást szolgálja. Minden arról szól, hogy a gondolkodást semmi se akadályozza, bárhol ötletelhess, bármilyen szituációban vagy, tudj alkotni, rögtön kooperálni lehessen” – teszi hozzá Csík Attila. Itt ötlet tényleg nem vész el, hiszen kétméteres körzetben mindenhol írható falba vagy táblába ütközünk, ahová szorgalmasan jegyzetelnek is a munkatársak. Az egyes íróasztal-csoportok körül kisebb informális megbeszélésre, lazításra alkalmas fotelek találhatók, vagy éppen nomád munkavégzésre és spontán meetingre is sor kerülhet a nyitott térbe elhelyezett tárgyalóasztalkák körül. Arccal a nagybetűs innováció felé, és ez itt nem közhely, hanem a valóság!

 

 

 

A SAP székházát pedig itt mutattuk be korábban.

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink