Tündérkertek, oázisok a magyar irodaházakban

Iroda 2016-05-02

Folytatódik sorozatunk, amelyben a hazai irodaházak legszebb parkjait, kertjeit mutatjuk be, hiszen ma már a bérlői igények egyik fontos eleme az attraktív és igényes környezet, amely az épületeket a város szerves részeivé avatják.

Capital Square

A Capital Square a Váci út egyik reprezentatív irodaháza, amely az emblematikus építész, Finta József tervei alapján épült meg 2009-ben. A nevéhez fűződnek még többek között a WestEnd City Center és a Bank Center tervei is. Az irodaház külső és belső kertjeinek megtervezése pedig Torma Sarolta (Land-A Kft.) érdeme. Az ingatlan 6 L-alakú egysége kis oázisokat zár a falak közé, a belső udvarok egymáshoz kapcsolódva igazi zöld folyosót képeznek az épülettömbök között, ahol az irodisták egy-egy kávéra is leülhetnek. A két kisebb belső udvar metszetében egy díszkőburkolatos sétány húzódik, amely az egyes tömbök közötti közlekedést szolgálja. De a Váci út és az épület főhomlokzata között is díszes közpark jött létre zöld- és vízfelülettel. Ugyanígy a hátsó homlokzat mentén található kertek is nyitottak a városra, amelyek egyike az étterem meggyfákkal övezett kerthelyiségeként is funkcionál.

Millenáris Irodaházak

Ez esetben az ikonikus park határozza meg az irodaházakat, vagyis a gombhoz varrták a kabátot, hiszen a Millenáris Parkot újították meg először a Millenáris Irodaház Classic irodaházzal együtt. Majd a park szélén álló két telken „megjelentek” a Millenáris Irodaházak Avantgarde és Modern épületei – egyikük egy régi Ganz-épület átalakításával jött létre, míg másikuk egy vadonatúj ingatlan 2009-es átadással a Wing beruházásában. Maga a környezet is egyedülálló, hiszen az igényes zöld a tavakkal és aranyhalakkal együtt valóban egy oázis, a Zöld Péter játszótér pedig egyedülálló élményt nyújt a kisgyerekeknek. A szomszédos Lövőház utcát időközben sétáló utcává alakították, ahol kávézók és egyéb vendéglátóipari egységek szolgálják az igényeket, nem is beszélve a Mammutról, a szomszédos Marczibányi térről és a tervezett új közparkról a Margit körút irányába.

Haller Gardens

A Soroksári út-Haller utca sarkán található Haller Gardens egyedi formavilága több park kialakítását is megengedte, sőt, az épület fő homlokzata nyitott az utcára, így a tömbök által közrezárt egyik zöld udvar a járókelők számára is élvezhető környezetet biztosít. Az Immofinanz tulajdonában lévő 32.500 m2-es irodakomplexum szinte egy önálló kis város, hiszen az egyes tömbök három különleges belső kertet zárnak közre, amelyeket passzázsokkal kötöttek össze, és ahol teraszos étterem és kávézó biztosítja az igényeket. De nem csak a földön, hanem a levegőben is a zöld az úr, hiszen hangulatos tetőteraszok teszik még élhetőbbé a 2008-ban átadott ingatlanegyüttest. Mivel egy hatalmas épületegyüttesről van szó, amely ráadásul egy saroktelken helyezkedik el, ezért beugró árkáddal és izgalmas kivágásokkal tagolták a homlokzatot, míg az oszlopos kapuzat bevezet a passzázsba, amelyet a belső kertek vesznek körbe.

Eiffel Tér Irodaház

A 23 ezer m2-es Eiffel Tér Irodaház közvetlenül a Nyugati pályaudvar mellett, a roppant forgalmas Nagykörút mentén épült meg, illetve tömbje benyúlik mélyen a telekre. A 2009-ben átadott épületet számos díjjal jutalmazták, köztük a CiJ Legjobb Irodafejlesztésnek járó díjával, illetve második helyezést ért a nemzetközi FIABCI Prix d’Excellence díjátadón 2010-ben. A pályaudvar felőli oldalán egy csodálatos park helyezkedik el, amely a forgalmas belváros igazi oázisa, és ezúttal az oázis nem csak egy szólam, hanem maga a valóság. Az Eiffel tér vezető tájépítész tervezője Karádi Gábor volt, maga a kert pedig 4800 m2 minőségi közteret biztosít a dolgozóknak és a városlakóknak egyaránt. A teraszos elrendezés a pályaudvar várótermét köti össze az irodaházzal úgy, hogy a szintkülönbségeket egy gyepes lejtő „tűnteti el”. A kert további különlegessége, hogy pár éve a városi madarak és emlősök védelmében táplálkozó-, pihenő- és búvóhelyeket telepítettek különböző helyszínekre: így a parkban odúkat helyeztek el, míg az eldugottabb részeken veréblakótelepek és két nagy etető várja a madarakat.

folytatjuk

+++

1. rész: A magyar irodaházak legszebb parkjai

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink