Megnéztük az új Dagály Úszóarénát. Monumentális!

Iroda 2016-05-23

Már az Árpád hídról jól látszik az a hófehér-szürkés épületegyüttes, amelynek alapkövét éppen egy éve tették le. A Dagály Úszóaréna jó ütemben épül, ma már szerkezetkész, most illesztik majd hozzá azokat a mobil lelátókat, amelyeket az 2017-es vizes világbajnokság után elbontanak, hogy akár P+R parkolókat lehessen belőlük építeni az újrahasznosítás szellemében.

A Market kivitelezésében a szerkezetkész épületet járhatták be ma az újságírók Tarlós István főpolgármester, Tóth József 13. kerületi polgármester, Fürjes Balázs kormánybiztos és Scheer Sándor Market vezérigazgató tárasságában. A már messziről lenyűgöző épületkomplexum belső terei még monumentálisabbak, így könnyen el tudjuk képzelni a végeredményt.

„A tervezettnél is gyorsabban halad a Dagály Úszóaréna építése, a már eddig felhasznált anyagok mennyisége is rekordnak számít az építőiparban. Az elmúlt időszakban 15 versenymedencényi betont, 1 Szabadság-hídnyi és 2 Lánchídnyi acélt építettek be Magyarország legnagyobb folyamatban lévő beruházásán” – mondta Fürjes Balázs, a beruházásért felelős kormánybiztos.

De folytassuk még néhány látványos adattal: az alapozás alkalmával 120.000 ezer köbméter föld került megmozgatásra, az épületet mintegy 2400, 13 méter mélyen lefúrt, egyenként 16 tonnás cölöp tartja. A 28 ezer m2-es úszóaréna 50 méter magas, 10 db 10 emeletes lakótelepi épülettel megegyező nagyságú ingatlan lesz. Február közepén került az épületre a 2400 tonnás, önmagában egy Szabadság-hídnyi tetőszerkezet. A fűtési rendszer gazdaságos üzemeltetéséhez és a versenymedencék vizének fűtéséhez a területen található Béke kút termálvizét használják.

A 12.400 fő befogadására alkalmas ideiglenes lelátók elbontás után 100 százalékban újrahasznosíthatóak lesznek, alkalmasak 2 db P+R parkoló létesítésére. Az ideiglenes lelátók tetőburkolata pedig más épületek hő- és vízszigetelésére is hasznosítható, így akár a környék óvodáinak, iskoláinak külső szigetelését is szolgálhatja majd. A vizesblokkok kialakításához mobil szaniter konténereket használnak, így elbontás után közterületi mosdók lehetnek belőlük. 

Mindemellett a beruházás keretében ősztől megújul a Dagály-strand és a környező utak, sor kerül a környezet rendezésére, gyalogossétány épül a Forgách utcai metrómegállótól az úszóarénáig, valamint a Kossuth-tér és a Dagály között fejlesztik, egyszerűsítik a tömegközlekedést is. A területen elkészített új árvízvédelmi gát egy kilométer hosszan védi a város ezen szakaszát az árvizektől, megoldva ezzel az egy évtizede húzódó problémát.

Az épület több mint versenyuszoda, a fejlesztéssel a Dagály területén az ország legkiemelkedőbb sport- és fürdőközpontja jön létre, amely a világbajnokság után is több ezer ember számára nyújt majd szórakozást. Az uszoda nyitva áll a nagyközönségnek, tanuszodája lesz a gyerekeknek és edzőbázisa a magyar úszó- és vízilabdasportnak, emellett otthont ad majd több tucat hazai és nemzetközi versenynek is.

Az építkezés előzményeként még 2015 márciusában a mexikói Guadalajara visszalépett a 2017-es vizes világbajnokság rendezésétől. Budapest a magyar kormánnyal közösen vállalta, hogy megrendezi a 2017-es világversenyt. Magyarországnak akkor mindössze két év állt a rendelkezésére, hogy felépítse a versenyarénát és elvégezze a kapcsolódó beruházásokat. A jelenleg félidőnél járó építkezés ütemesen halad előre: a tervek szerint a költségkereteken belül, határidőre befejezik a munkát.

Képek: realista.hu és MTI

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink