10 gigantikus gyárfejlesztés Magyarországon

Kereskedelmi 2016-07-18

A realista.hu összegyűjtötte 2016 legjelentősebb gyárfejlesztéseit, üzem- és kapacitásbővítéseit, amelyeket már átadtak, illetve amelyeket idén jelentettek be. Természetesen a járműipar a fejlesztések terén is oroszlánrészt vállal. Hazai cégek - így a Hell Energy és a Richter - is felkerültek a listára.

10. Swedsteel-Metecno – 8 milliárd forint

Első magyarországi gyárát hozta létre Biatorbágyon a Swedsteel-Metecno, amely az egész kelet-közép-európai régiót látja el a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzihorganyzott acéltermékeivel. Az átadott létesítmény a vállalat 27 millió eurós (több mint 8 milliárd forint) beruházási programjának első pillére, amit jövőre újabb gyáregység követ majd. A Swedsteel-Metecno most 60 munkahelyet teremtett az építőipari szektorban, ez a létszám a második gyáregység átadásával több mint 150-re nő. A gyártósorok innovatív, nagymértékben automatizált gyártási technológiákat alkalmaznak.

9. Rába – 10 milliárd forint

Még az idén meg kívánja kötni 10 és fél milliárdos technológiafejlesztő és kapacitásbővítési programjának fő szerződéseit a Rába Járműipari Holding Nyrt. Azzal számolnak, hogy jövőre érkezhetnek győri gyárukba az új eszközök, amelyeket 2018-ban helyezhetnek üzembe és készíthetnek fel a sorozatgyártásra. A beruházás keretében a meglévő üzemet alakítják át, infrastrukturális, energetikai és gépészeti fejlesztéseket hajtanak végre. A kovácsolás mellett a megmunkálási képességet is fejlesztik, így a tengelytest- és a tengelycsuklógyártás kapacitása 100 ezerről 150 ezer darabra nő, javul a hatékonyság, a minőség és a munkakörnyezet is.

8. Richter – 15 milliárd forint

Biotechnológiai kapacitásbővítést hajt végre a Richter gyógyszergyár Debrecenben. A 15 milliárdos beruházást a kormány 5 milliárd forinttal támogatja. A beszállítókkal együtt több mint 10 ezer főt foglalkoztató a Richter Gedeon Nyrt. egyik fő célja az innováció és a kutatás-fejlesztésre fordított források növelése. A debreceni ipari parkban lévő telephelyükre a 2012-es átadás óta több mint 25 milliárdot forintot költöttek, ezt a telephelyet bővítik a következő két évben. Az új telephelyen az onkológiában és az immunológiában használatos biológiai készítményeket fognak gyártani. A debreceni üzem fejlesztése az idén kezdődik, és 2018-ban fejeződik be.

7. Bosch – 19 milliárd forint

A Bosch-csoport 19 milliárd forintos beruházást valósít meg a hatvani gyárában, ezzel 600 új munkahelyet hoz létre, a fejlesztéshez a magyar kormány 4,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad. A legmodernebb, új generációs elektromos és hibrid autók központi vezérlőit, új típusú hosszú- és középtávolságú radarokat, valamint különböző szenzorokat fognak gyártani, vagyis abszolút high-tech termelés zajlik majd a városban. A cégcsoport 12.200 embernek ad munkát Magyarországon, ebből 1500-an kutatás-fejlesztési területen dolgoznak.

6. Nestlé – 20 milliárd forint

Több mint 20 milliárd forint értékű beruházást valósít meg a Nestlé Hungária Kft. büki üzemében, amely a cégcsoport legnagyobb európai állateledelgyártó központjává válik. A beruházással közvetlenül hetven új munkahely jön létre, így a foglalkoztatottak teljes létszáma megközelíti az ezret. A vállalat magyarországi jelenléte óta közel 80 milliárd forintot fektetett be. A Nestlé a legnagyobb svájci befektető Magyarországon, három üzeme van, 2200 embert foglalkoztat. A bővítés során két új gyártósort állítanak üzembe, a jelenleg konzerv termékeket gyártó üzem átalakítása mellett egy 5000 négyzetméteres új gyártócsarnok is épül. A beruházás átadása 2017 végére várható.

5. Schaeffler – 25 milliárd forint

A német Schaeffler-csoporthoz tartozó debreceni FAG Magyarország Ipari Kft. több mint 25 milliárd forint beruházást hajt végre, amelyhez a kormány 4,5 milliárd forint támogatást ad. A debreceni FAG jelenleg is 1300 embert foglalkoztat, gördülőcsapágyakat, siklócsapágyakat gyárt és különböző motorelemeket fejleszt az autóiparnak. A termelést az elmúlt tíz évben megháromszorozták, a cégcsoporton belül Debrecen a 9 milliméter átmérő alatti kúpgörgős csapágyak európai központja. A beruházással a gyárbővítésen túl új technológiát is telepítenek Debrecenbe. A tervek szerint a beruházással 2017-ben készülnek el.

4. Hell – 30 milliárd forint

30 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a Hell Energy Csoport Szikszón, a 320 új munkahelyet jelentő fejlesztéshez a kormány 7 milliárd forint támogatást biztosít. A száz százalékban magyar vállalat a negyedik legnagyobb energiaital-márka a világpiacon, és egyes országokban piacvezető. Az új gyárban évente 1,2 milliárd alumíniumdobozt állítanak elő, ezzel a cég megnégyszerezi korábbi kapacitását. A Hell Energy Csoport 2011 óta 21 milliárd forintot fektetett be Magyarországon. A csoport Magyarország első alumínium italdoboz-gyárát, egy 45 ezer négyzetméteres üzemet hoz létre Szikszón. Eközben májusban már egy új gyártósor állt termelésbe a szikszói gyárban, a cég 2,5 milliárd forintot költött a beruházásra.

3. Thyssenkrupp – 30 milliárd forint

Új üzemcsarnokot épít a Thyssenkrupp a jászfényszarui ipari parkban, a több mint 30 milliárd forintos autóipari beruházással 500 új munkahelyet teremtenek 2019-ig. A konszern komoly fejlesztőközpontot működtet Budapesten, ahol szoftverfejlesztő mérnököket alkalmaznak és az óriásvállalat a Budapesti Műszaki Egyetemmel és az Óbudai Egyetemmel is szoros együttműködésben áll. A termelést 2018-ban kezdi az üzem, ahol kormányrendszereket és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket gyártanak. A Thyssenkrupp a világ egyik legnagyobb acélgyártással, autó-, gép-, energia- és építőipari alkatrészek gyártásával foglalkozó vállalata.

2. Audi – 32 milliárd forint

Idén elkezdődött az Audi Hungaria Motor Kft. új, nyolcvanezer négyzetméteres karosszéria gyárának építése Győrben. A kapacitás növelése a várhatóan 2018-ban kezdődő Q3 modell sorozatgyártásához szükséges. Az év végén kerül tető a csarnokra, a belső munkálatokat pedig jövőre kezdik. A 32 milliárd forintos új motorgyár építését a kormány 6 milliárd forinttal támogatja. A cég legkisebb szabadidő-autójának készítése a spanyolországi Martorellből kerül át a Győrbe. A vállalat Győrben mintegy 11 ezer embert foglalkoztat közvetlenül, a beszállítókkal együtt pedig mintegy 30 ezret.

1. Mercedes – 185 milliárd forint

A Daimler AG 2018-ig 185 milliárd forintot fordít technológiafejlesztésre, valamint a termelőkapacitás bővítésére Kecskeméten. A vállalat csak az új, csúcstechnológiával felszerelt karosszériaüzem felépítésére 80 milliárd forintot fordít. A 99 ezer négyzetméter alapterületű új csarnok kialakításakor fontos szempont volt, hogy a lehető legtöbb természetes fény jusson be, ezzel is még barátságosabbá és kedvezőbbé téve a munkakörülményeket. A teljes beruházás keretében a már meglévő üzemekben is fejlesztések történnek; mint például a présüzemben, illetve különböző módosítások mellett új robotokat is elhelyeznek a felületkezelési folyamatok kiszolgálására.

Kövessen minket FacebookonInstagramonLinkedinen

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink