A büdzsé kedvező feltételeket biztosít a kkv-k fejlődéséhez

Kereskedelmi 2018-07-18

A 2019. évi költségvetés kedvező helyzetet teremt a kis- és középvállalkozások (kkv) fejlődéséhez, gondot az egyes területeken mutatkozó munkaerőhiány jelenthet - mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke, miután a szövetségben áttekintették a jövő évi büdzsé várható hatásait.

A szövetség ügyvezetője felidézte, hogy az elmúlt három évben a kkv-k szempontjából kedvezően alakult a makrogazdasági környezet, a belföldi vásárlóerő erősödött, a belföldi piacra termelő kkv-k értékesítési lehetőségei nőttek, bővült a gazdaság, javult a versenyképesség, emelkedtek a reálkeresetek.

Az iparszövetségben a belföldi szolgáltatások bővülésére és arra számítanak, hogy a kereskedelem, a turizmus, a vendéglátás eredményei tovább javulnak, és változatlanul remény van arra, hogy az építőiparban a munkaerőhiány ellenére sem esik vissza a növekedési ütem.

Vadász György szerint gondot jelenhet a munkaerőhiány - amelyen megítélésük szerint béremeléssel lehetne enyhíteni -, valamint az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kereskedelmi tárgyalások alakulása is. Ha azok nem vezetnek mindenki számára elfogadható eredményre, annak kellemetlen következményeit a magyar gazdaság, a hazai kis- és középvállalkozások is meg fogják érezni.    

A kkv-érdekképviselet vezetője még mindig magasnak nevezte a bérekre rakodó terheket, és kiemelte, a kkv-knak javítaniuk kell jövedelemtermelő-képességüket. Abban bíznak, hogy pozitív változások lehetnek az adózásban, a bérekre rakodó terhek tovább mérséklődnek, ezzel a megnövekedett bérigényeket ki lehet elégíteni.

Partnereink