Ezek a tech alkalmazások váltják meg a hazai ingatlanpiacot!

Innováció 2019-06-20

A PropTech Hungary konferencián bemutatkoztak a legmenőbb startupok is, köztük az első alkalommal megrendezett PropTech Hackathon legjobbjai,  akik az ingatlanpiac legkülönbözőbb területeit kapcsolják turbósebességbe egy-egy tech-megoldással. Szuper ötletek és kész projektek, most már csak várjuk, hogyan katalizálják az ingatlanszektort.

Június 7-8-án egy maratoni 24 órás rendezvény keretében rendezte meg az ingatlan.com csoport az első PropTech Hackathont Magyarországon, ahol az ingatlanpiachoz kapcsolódó digitális megoldásokat, forradalmi újdonságokat, vagy akár elsőre őrültnek tűnő ötleteket lehetett fejleszteni. A legjobb csapatok a PropTech Hungary konferencián is bemutatkoztak csaknem egy héttel később a szakmai közönség előtt, hozzájuk csatlakoztak a HubHub Proptech Pitch Party versenyt megnyerő Screbo, illetve az MVM Edison startup versenyről a City Smart csapatai is. Hét látványos pitch, prezentáció keretében mutatták be az ötleteiket vagy kész projektjüket pár perc alatt, amelyek remélhetően a mindennapokban is bizonyítanak majd. Lássuk a hét projektet röviden!

Magnelit

Ez a mágneses okoslámpa-család szabadon variálható, így más és más formát és funkciót tölthet be ugyanaz a lámpa: lehet függő, mennyezeti, álló és fali, készülhet fából, fémből, kőből vagy akár textilből. A testre szabható okoslámpák könnyedén igazodnak az egyedi igényekhez. A mágneses kialakításnak köszönhetően kinézetük és funkcióik egyszerűen, szerelés nélkül alakíthatók. Az okos világítási modul lehetővé teszi, hogy a lámpákat mobil eszközzel, vagy egy okos iroda vagy otthon részeként, hanggal ki- és be lehessen kapcsolni, időzíteni, fényerejét állítani, aktiválni a beprogramozott világítási sémákat, hangulatfényeket, de használhatók órának és ébresztőnek is. A fejlesztők célja a sorozatgyártás és a külföldi piacra lépés.

Instantplace

A munkaerőpiacon az y generáció és a mobilitás térnyerésével együtt a szabadúszók és az otthoni munka jelentősége megnőtt, ezért a rugalmas, rövid időre is elérhető irodai megoldások előtérbe kerültek. Az Instantplace valójában egy kétoldalú piactér, a szabadúszók Airbnb-je. Egy online irodafoglalási rendszerben a bérbeadók rövid távon kiadásra szánt tárgyalót, oktatótermet, közösségi irodát kínálhatnak fel, amelyeket a bérlők térképes segítséggel is lefoglalhatnak. Többek között kis lakásirodák csatlakozhatnak a rendszerhez, akik így ismertté válnak a potenciális ügyfelek előtt. A rendszer már működik 2018 szeptembere óta, a hálózat folyamatosan bővül, országos lefedettségre törekednek,  sőt, régiós szintű bővülésben is gondolkodnak, jelenleg 40 szerződött partnerrel, több mint száz bérelhető helyiséggel, és több mint 250 regisztrált felhasználóval rendelkeznek. Fejlesztés alatt áll egy olyan rendszer is, amelyben a partnerek a megvásárolt bérleteket az ország bármely területén beválthatják, így a nagyobb vállalatok a mobilis alkalmazottaiknak országszerte tudnak biztosítani irodát, valamint nyomon lehet követni a kollégák részvételét az egyes projektekben.

Amanda

Amanda virtuális recepciós, akinek segítségével a cégek menedzselik és fogadják a látogatóikat, így a látogatói élményt magasabb szintre emelik. Tudományosabban fogalmazva egy hangvezérelt intelligens irodai ökoszisztéma, ahol egy 3D-s animált virtuális asszisztens fogadja a látogatókat az irodában. A rendszer az arcfelismeréssel azonosítja a látogatókat és az alkalmazottakat, akiket az admin felület segítségével nyomon követhetünk, sőt, Amanda válaszolhat a vállalattal és márkával kapcsolatos általános kérdésekre is. Hogyan működik a gyakorlatban? A látogatók egy érintőképernyőn jelentkeznek be, Amanda értesíti a vendéglátót, vagyis a chatbot automatikusan értesítést küld a fogadónak, majd a házigazda üdvözli a látogatót, miközben a vendég regisztrálva van, így biztonsági célokat is szolgál a rendszer. Különböző smart office rendszerekbe lehet integrálva, amely végső során az irodaház agya is lehet.

Countrycoworking 2.0

Budapesten az irodapiac sok vállalat számára kevésbé elérhető, hiszen kevés a szabad iroda, azok is drágák, sok esetben a kis bérlőkkel kevésbé foglalkoznak a tulajdonosok, ezért érdemes a vállalatoknak vidéken is körbenézniük, ahol sok a kihasználatlan iroda, avagy legalábbis irodafunkcióra alkalmas terület. Sokan szívesen maradnának vidéken, és ha vannak versenyképes, izgalmas munkalehetőségek, akkor a vidék megtartóereje is növelhető. Ráadásul az okos technológiák miatt egyre kevésbé vagyunk helyhez kötöttek. Valójában nem is közösségi irodákról lenne szó, hanem flexibilis és költséghatékony munkahelyekről, ahol a megosztott munkaállomások aránya magas, így akár több cég is dolgozhat egy helyen. Az ötlet szerint a hálózatba 400-1000 m2-es flexibilis, moduláris irodatereket kellene bevonni, ahol költséghatékonyan 35-130 munkatársat lehetne elhelyezni alkalomszerűen vagy akár hosszabb intervallumban is. Az ötletgazdáknak szükségük van ötletekre, technológiára, konkrét helyszínekre és egy jó brandre.

Smartdeposit

Elérkeztünk az ingatlan ügyletek digitalizációjához: a Smartdeposit rendszer egy online automatikus szerződésen alapszik, amelyet a felek egy biztonságos online azonosítási procedúra (KYC) után tudnak elfogadni és hitelesíteni. Az adásvételi szerződés létrejöttekor a felek egyszerűen elutalják a foglaló összegét egy letétkezelő számlára, ahol azt zárolják, majd az összeg a szerződés kimenetelének megfelelően kerül kifizetésre. A Smartdeposit használatával nincs többé szükség az időigényes személyes találkozókra, hiszen az egyeztetés a szerződés részleteiről a platformon keresztül akár országhatárokon túlról is elvégezhető. Végül a szerződésben foglaltak elfogadása és a letét átutalása is kényelmesen, akár a kanapéról is elvégezhető. A rendszer biztonságát és átláthatóságát a blokklánc technológia biztosítja. A módszer folyamata: ajánlattétel az adott ingatlanra, távoli azonosítás, digitális szerződés aláírás, pénzbefizetés, sikeres adásvétel. A tervek szerint a rendszer első évében 1500 online szerződést fognak kötni, míg a harmadik év végére 15 ezret remélnek. A tranzakciós díj szerződésenként 15-30 ezer forint között mozoghat.

City Smart

A mobilitást segíti a Citysmart autómegosztó, amelyet a cégek vehetnek bérbe a munkatársaik mozgását segítve. Havi 100 óra használat esetén 36,7 forint percenként, amely jóval olcsóbb a piacon jelenleg működő autómegosztó cégeknél. Az ügyfelek lehetnek az iroda üzemeltetők és a vállalatok, előbbieknél ez plusz szolgáltatás lehet a bérlők számára, míg utóbbiak esetében kulcsos autóként működhet, amely kiválthatja a taxit is. A Citysmartnál még ezek az előnyök érvényesülnek komplex módon: mindig rendelkezésre áll a cég telephelyén; autó visszaszállítás a telephelyre; helyszínre telepített töltő; teljes szerviz; applikációval kezelhetőség; nyomon követhető, hogy ki, mikor, hol használja az autót; fix havi költség; és persze zöld. A tervek szerint a tesztüzem szeptemberben indul, decemberben már élesben fog működni a rendszer. Jelenleg 30 millió forintos befektetésért cserébe nagyjából egyötöd százalékot kínálnak a cégben.

Screbo

A Screbo fejlesztői a szállásüzemeltetést szeretnék megreformálni, hogy a vendégek és a szállásadók közötti kommunikáció hatékonyabbá váljon. A Screbo egy platformot biztosít, amelyen a vendégek választ kaphatnak a kérdéseikre, elolvashatják az egyes eszközök használati útmutatóit és megismerhetik az elérhető szolgáltatásokat. A becsekkolástól az általános tájékozódáson át az elérhető extra szolgáltatások megismeréséig-megrendeléséig mindent elintézhet a vendég pl. egy szálláshelyen elhelyezett tabletről.  A vendég és a front-desk közötti kommunikációt intelligens chatbot funkciók is támogatják. A fejlesztők szerint az okos szállás-management rendszernek köszönhetően hamarosan egyre több szállásszolgáltató fog átállni a papír alapú megoldásokról a digitális térbe bekapcsolt „okosszállások” üzemeltetésére, ahol a vendég a lakásból / hotelszobából kommunikálhat a recepcióval vagy a tulajdonossal.

Partnereink