Ezekről a fővárosi fejlesztésekről tárgyalt a Kormány és Budapest

Iroda 2020-10-15

A kormány sikeresnek értékelte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) csütörtöki ülését, Budapest vezetése viszont úgy látta, hogy a nagy ügyekben nem haladtak előre.

A kormányoldal értékelése szerint sikeres volt a budapestiek szempontjából a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) csütörtöki ülése - mondta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a tanácskozást követő sajtótájékoztatón.

Fürjes Balázs közölte: az ülésen rögzítették, a kormány odaadja a fővárosnak a korábban megígért hatmilliárd forintot a Lánchíd felújítására, ha a főváros vállalja, hogy a híd 18 hónapnál hosszabb ideig nem lesz lezárva. A pénzt akkor utalják majd, ha már csak ez az összeg hiányzik.

Egyetértettek továbbá a pesti rakpartok megújításában, továbbá megállapodtak abban, hogy a rozsdaövezetek kijelölésénél véleményezési jogot kap a főváros. Emellett átadja a főváros a gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötéséről szóló, már elkészült terveket, és a feladatot átveszi a kormányzat.

Ugyancsak megállapodtak abban, hogy kormányzati finanszírozásban megépül a budai fonódó villamoshálózat Műegyetem rakparti szakasza - mondta el az államtitkár, aki közölte azt is: nem született megállapodás a nagykörúti forgalmi rendről és a Liget fejlesztéséről. Azt kérték a fővárostól, hogy állítsa vissza a Nagykörúton az eredeti, kétszer kétsávos forgalmi rendet. Karácsony Gergely azonban ezt nem tudja elfogadni. A Liget-projektet érintően a főpolgármester közölte, nem változtat az álláspontján, nem fogadja el, hogy több épület legyen a Városligetben.

Fürjes Balázs annak kapcsán, hogy a kormány kész átvállalni fejlesztéseket a fővárostól, azt mondta: bíznak benne, hogy a javaslatot részben vagy egészben elfogadja majd a fővárosi önkormányzat.  A javaslat azokra a fejlesztésekre - a Biodómra, a Gellért-hegyi siklóra, a rakpartra és a budai fonódó villamosberuházásra - vonatkozik, amelyekre a főváros 55 milliárd forintot kér a közfejlesztési tanácsban, de ez az összeg nőhet, a lista bővíthető. Az államtitkár elmondta: megegyeztek, hogy megindítják a 2021-2027 közötti európai uniós finanszírozási ciklus fővárosi projektjeire vonatkozó egyeztetést.

A kormány semmiképp nem támogat adóemelést, megszorításokat és a főváros eladósodását. Helyette a főváros tehermentesítését, közösen megegyezett fővárosi fejleszetesek átvállalását és kormányzati finanszírozását javasoltak a főpolgármesternek. Ez bővítené a főváros költségvetési mozgásterét.

A fővárosi adminisztráció mást gondol

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy az FKT ülésén a nagy ügyekben nem értettek egyet. A főváros számára az a nagy ügy, hogy a főváros hogyan lesz működőképes, ugyanis Budapest "fenntarthatatlan pályán" van. A főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy a gazdasági válság, a koronavírus-járvány és a kormányzati megszorítások eredményeként 2021-ben és 2022-ben 150 milliárdos lyuk keletkezik a főváros működésében. A kormányzati kompromisszumos ajánlatot nem tárgyalták ki, mert ebben a formájában még nem lehet róla dönteni - közölte.

A Lánchídról szólva közölte: az FKT ülésén történt megállapodás értelmében várhatóan 2022-ben kell utalnia a kormánynak a hatmilliárd forintot. Az ülést értékelve Kiss Ambrus úgy fogalmazott: nagy lépést nem tettek, de a tárgyalóasztal mellett ülnek. A főpolgármester-helyettes elmondta azt is, hogy az ülésen kiderült, hogy a kormány mégis megépíti a Hermina-garázst, így az erre szánt pénzt mégsem fordítják a Biodómra.

Partnereink