A főváros ismét megtámadja a déli körvasút engedélyét

A fővárosi önkormányzat és Újbuda önkormányzata a helyi civil szervezetekkel együttműködve ismét megtámadja a déli körvasút beruházásának környezetvédelmi engedélyét – közölte a főpolgármester csütörtökön sajtótájékoztatón, miután kihelyezett kabinetülést tartottak a XI. kerületben.

Karácsony Gergely kiemelte: a fővárosi és a XI. kerületi önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a beruházás a lehető legkisebb mértékben nehezítse meg az ott élő emberek életét. Támogatásáról biztosította a Hamzsabégi úton érintett lakóközösségeket, és azt mondta, ha a károk peresítése elindul, akkor mind a kerületi, mind pedig a fővárosi önkormányzat részt fog venni abban, és jogi segítséget is nyújt a lakóknak.

Ki fognak állni a kormány által a beruházás ellentételezéseként ígért zöldmezős beruházásokért, fásítási programért, játszótér- és parképítésért. Véleménye szerint a déli körvasúttal a kormány fő célja nem az emberek közlekedésének javítása, a beruházás tulajdonképpen a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítéséről és a kínai gazdasági érdekek kiszolgálásáról szól. Hozzátette, hogy a fővárosi önkormányzat ugyan elvi hozzájárulást adott a beruházáshoz, a megfogalmazott javaslataikat „válaszra sem méltatták”.

Karácsony Gergely bírálta a kormányt, hogy az nem kezdte meg a budai fonódó villamoshálózat bővítését, miközben arra megvannak a tervek és rendelkezésre állnak a források is.

Fotó: Getty Images