A négy ICOMOS-díj mellett egy Műemlékvédelmi Citrom díjat is kiadtak

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a Műemléki Világnapon adja ki díjait. Idén az ünnepélyes megemlékezésre és a 2024-es díjak kihirdetésre április 18-án, a budapesti MOM Kulturális Központ Kupolatermében megrendezett egész napos rendezvény keretén belül került sor. 2024-ben négy ICOMOS- díjat, három Példaadó Műemlékgondozásért díjat egy Műemlékvédelmi Citrom díjat osztottak.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS Díjjal tüntette ki a cserépváraljai Munkás Szent József templomot az 1960-as években épült templom műemléki helyreállításának magas minőségéért; a jáki Szent György templomot a volt bencés apátsági templom helyreállításáért, alapos kutatásáért, gondos kivitelezői és restaurátori munkáiért; a soproni Múzeumnegyedet a kiemelkedő építészeti színvonaláért, a korábbi korszakok és helyreállítások részleteinek megőrzéséért, az épületegyüttes működésének példamutató kialakításáért, továbbá a veszprémi Ruttner-házat kiemelkedő építészeti színvonaláért, a kutatási eredmények bemutatásáért, az új funkció gondos elhelyezéséért.

Emellett Példaadó Műemlékgondozásért Díjjal tüntette ki Bedekovich Éva építészt, műemléki szakmérnököt több évtizedes műemlékvédő tevékenységéért, különösképp Abony műemlékei méltó megőrzésének elősegítéséért; Kecskemét Önkormányzatát a Városháza alapos helyreállításáért, az épület bemutatásáért, az idegenforgalom méltó fogadásáért; a Market Zrt. Romvándor programját, amelynek keretében a kivitelező vállalat társadalmi felelősségvállalás keretében középkori romok sorát állítja helyre.

Valamint az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága Citrom-díjjal ismeri el a veszprémi Szent György kápolna vasbeton védőtetőjének elbontását, a modern építészetre jellemző, nagyvonalú héjtetők egyik jelentős emlékének elpusztítását.

Fotó: Ruttner-ház, Veszprém