A Népliget lehet Budapest új főnixmadara? Ikonikus épületek a környéken

A Népliget és környéke Budapest arculatát meghatározó, fenntartható épületekkel gazdagodott, amelyek remélhetőleg hozzájárulhatnak majd a park felemelkedéséhez és megújulásához is. Most lássunk néhány kiemelkedő beruházást, amelyek az elmúlt két évtizedben valósultak meg.

A Népliget mostoha sorsa régóta Budapest egyik fájó tájsebeként is értelmezhető. Ha autóval vagy gyalog áthaladunk a parkon, széttagolt, elhanyagolt zöldövezetet és lepattant építményeket láthatunk. Vagyis egy olyan terület, amely valójában nincs kitalálva, hogy mire is kellene használni. Ezt Budapest vezetése is felismerte, ezért a park megújítása a Radó Dezső terv egyik legfontosabb kulcsprojektje. A Fővárosi Önkormányzat első lépésben elkészítette a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon az ütemezett megújításra.

Következő lépésként tájépítészeti ötletpályázatot hirdettek, hogy mégis milyen koncepcióterv legyen a hosszú távú rehabilitáció alapja. Áprilisban a győztest is kihirdették: a 4D Tájépítész Iroda pályaműve lett a legjobb, amely a park történeti értékeit tiszteletben tartja, és jól érzékkel illeszti össze az új funkciókkal és a kortárs tájépítészeti formavilággal. A tervezők jó arányban helyezték el a mai igényeket kiszolgáló elemeket és alkalmaztak természetközeli megoldásokat. A park tervezett úthasználata figyelembe veszi a történeti nyomvonalakat, a gyalogoshálózat fejlesztésénél a sétányokat kísérő fasorokat.

Környező ingatlanfejlesztések

A park ingatlanpiaci szempontból is kiváló kiindulópont, amelynek környezetében számos értékkel bővült az épített állomány, legyen az stadion, irodaház vagy szálloda. Alapvetően a Könyves Kálmán körút-Üllői út kereszteződés mentén láthattunk az elmúlt évtizedben jelentős fejlesztéseket, amelyek egészen a Rákóczi hídig új funkciókkal gazdagították a környéket.

Az első fontos épület a Lurdy Ház, amely 1998-ban nyitotta meg a kapuit. A vegyes funkciós épületkomplexumban a kezdeti időkben a retail mellett hangsúlyos szerepet játszott az irodafunkció és a konferenciaközpont is, bár a munkahelyi terek a kétezres években kissé visszaszorultak. Ennek közelében a híd irányában a 9000 m2-es Máriássy Ház irodakomplexumot még 2004-2006-ban a WING fejlesztette. A beruházás során újjáépült a Borjúvásárcsarnok is, amelyben 3 ezer négyzetméternyi irodateret alakítottak ki.

De ezek a fejlesztések inkább már a Rákóczi híd mentén találhatók, akárcsak az egész Millennium Városközpont, illetve a Közvágóhíd menti gigaberuházások, és csak részlegesen kapcsolódnak a Népligethez. Térjünk is vissza az Üllői úthoz! 2002-ben épült fel a Népliget autóbusz-állomás, amely Budapest nemzetközi autóbusz-pályaudvara, és a korábbi tömegközlekedéshez kapcsolódó építményektől eltérően igazán látványos homlokzati elemekkel gazdagította a környéket.

Majd 2009-ben elkészült a 26 ezer m2-es Népliget Center is, amely a Telekom Székházzal szemben az M5-ös autópálya felé vezető út mentén található. A Skanska fejlesztésében megvalósuló fejlesztés éppen a 2008-ban kitört válság második évében készült el, de azóta is működik, vagyis jól jelzi az irodapiac ellenállóképességét. Újabb öt évet kellett várni arra, hogy ismét egy ikonikus fejlesztéssel gazdagodjon a környék: 2014-ben felépült a Groupama Aréna, amely kiérdemelte a 2015-ös The Stadium Business Awards rendezvényen a világ legjobb új stadionja címet.

Nincs megállás!

De ezzel nem ért véget az ikonikus beruházások sora a környéken, hiszen a Telekom Székház impozáns méreteivel a repülőtérről érkezők számára szinte Budapest kapujaként értelmezhető. A 2008-ban átadott komplexum a legnagyobb irodaház Magyarországon, hiszen összesen 104 ezer négyzetméternyi térrel rendelkezik a Wing fejlesztésében. Az IT-óriás új székhelye nemrég többfunkciós irodaházzá alakult, hiszen az új hibrid modell miatt jelentős kapacitások szabadultak fel.

Következő fontos dátum 2021, amikor elkészült az MVM Dome multifunkcionális komplexum a népligeti buszpályaudvar melletti területen. A 20 ezer főt befogadni képes építmény Magyarország legnagyobb sportcsarnoka. Egyébként a csarnok helyén még 2008-ban rombolták földig a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és katonai laktanya épületeit, amelyek századfordulós hangulattal évtizedeken át meghatározták a környék térszerkezetét. Mondhatjuk, hogy bűn volt lerombolni, ma talán a fenntarthatóság, a körkörös építészet és az ESG iránti elkötelezettség nevében már megmaradna, de erre nem vehetünk mérget.

De haladjunk tovább, hiszen az idő sem állt meg! Úgy tűnik, hogy a Wing erősen kötődik a helyszínhez, nem véletlenül a Fradi-stadion és a Telekom-székház mellett húzták fel a Liberty többfunkciós kereskedelmi ingatlant, ahol az irodák mellett szálloda is üzemel. Az ibis & TRIBE Budapest Stadium 332 szobát kínál tavaly óta a vendégek részére, de az irodaházban is folyamatosan adják át az újabb tereket. Emellett zajlik az északi szárny, összesen 20.000 négyzetméternyi irodaterületének kivitelezése, amely előre láthatólag 2024 első félévében nyitja meg kapuit.

Még talán érdemes megemlíteni, hogy a Népligetnek vannak kevésbé felkapott részei más funkciókkal, sőt, régebben épült irodaházak (Módusz, Allianz, MÁV) és hotel is szegélyezik, amelyekre a park megújítása kétségkívül jótékony hatást gyakorolna.

Borítókép: nepliget.budapest.hu – 4D Tájépítész Iroda pályaműve. Fotók: Wing