Átadták a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem új sportközpontját

Hétfőn az évnyitóval egybekötött ünnepséggel a XII. kerületi Csörsz utcában hivatalosan is átadták a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) új, Koltai Jenő Sportközpontját.

Hankó Balázs, felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkár a rendezvényen arról beszélt, hogy jó ma a TF-n egyetemistának lenni, a csarnok elkészültével pedig „büszkén jelenthetjük, hogy a jó harcot megharcoltuk, a pályát végigfutottuk”. Hozzátette, ez mégsem egy folyamatnak a vége, hanem a sport és az egészség kezdete az, ami a 100 éve Klebelsberg Kunó miniszter által alapított egyetemen megvalósult.  

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár kiemelte: a Csörsz utcai létesítmény az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság egyik edzőközpontja volt, és jelesre vizsgázott. Hozzátette: az új sportkomplexummal a nagymúltú felsőoktatási intézmény képes lesz megfelelni a modellváltási kihívásoknak. Schmidt Ádám felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen létesítmények nemcsak élsportolók számára biztosítanak világszínvonalú körülményeket, de ahhoz is hozzájárulnak, hogy minél több embernek váljon élete részévé a sport.

Sporttörténeti nap

Mocsai Lajos, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke emlékeztetett rá, hogy az atlétikai vb-n részt vett külföldi versenyzők az edzőközpontot olimpiai színvonalúnak nevezték. A korábbi rektor a hétfői napot a felsőoktatás sporttörténeti napjának nevezte, hiszen megfogalmazása szerint egy sajátos műveltségi terület kapott olyan otthont, amely méltó az egyetem világhírű hírnevéhez. Felidézte, hogy 2015 őszén leégett a TF korábbi csarnoka, de már azon a hajnalon az újjáépítésen kezdtek gondolkodni, majd a kormánnyal a 2016-os riói olimpia alatt állapodtak meg.

Sterbenz Tamás rektor úgy fogalmazott, hogy a magyar sport legfontosabb létesítményét adták át, mert itt fogják képezni a jövő sportszakembereit. Kiemelte, nincs más hely az országban, ahol az oktatás, a sporttudomány, a kutatás, a szolgáltatások és a valódi sport ennyire összefonódna, ezért  jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a magyar nemzet egészsége, a magyar sport eredményessége és a közösségépítés kéz a kézben haladjon. Hangsúlyozta, hogy a létesítmény esztétikai élményt is nyújt, a XII. kerület ékköve lesz és a környéken lakók egészségét is szolgálhatja.

A főváros XII. kerületében lévő Csörsz utcában az egyetemhez tartozó sportpályák és a multicsarnok építése a ZÁÉV Zrt. kivitelezésében valósult meg a TSPC Kft. tervei alapján. A közel negyvenezer négyzetméteren megépült Koltai Jenő Sportközpontban kialakítottak egy 8 ezer négyzetméteres rekortán borítású atlétikai pályát, IAAF 2 nemzetközi minősítéssel, amely magában foglal egy élőfüves labdarúgópályát is. Továbbá elkészült egy műfüves labdarúgópálya és két teniszpálya is.

Fotó: MTI / Illyés Tibor