A budai várnegyed újjáépítése nagyobb sebességbe kapcsolt

Teljes intenzitással zajlanak az újjáépítések a budai várban. Legutóbb a József főhercegi palota tetejére is felhelyezték a bokrétafát.

Egy év alatt immár harmadik alkalommal tartottak bokrétaünnepséget a megújuló Budavári Palotanegyedben. A Nemzeti Hauszmann Program keretében az újjáépített Dísz téri Vöröskereszt-székház és a volt Honvéd Főparancsnokság után elérték a Szent György téri József főhercegi palota szerkezetének legmagasabb pontját is.

Az eseményen Fodor Gergely kormánybiztos hangsúlyozta, hogy „a néhány éve még a rajzasztalon fekvő tervek mára valósággá lettek, és a palotanegyed egyre inkább hasonlít arra a csodálatos városrészre, amelyet Hauszmann és kortársai egykor létrehoztak.”

A Várkapitányság vezetője megköszönte az építkezésen dolgozó szakemberek munkáját, majd emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy „József főherceg palotája több más épülethez hasonlóan a második világháborúban megsérült, helyreállítható lett volna, de erre kísérlet sem történt. Előbb munkásszállóként használták, majd 55 évvel ezelőtt felgyújtották és elbontották.”

A kormánybiztos különleges alkalomnak nevezte a bokrétaünnepet, „mert a körünkben köszönthetjük az épület egykori és jövőbeli lakóit: Habsburg-Lotharingiai Mihályt, József főherceg dédunokáját, akinek a keresztelőjét még az eredeti palotában tartották, és Dr. Sulyok Tamás urat az Alkotmánybíróság elnőkét, akinek a vezetésével a taláros testület hamarosan berendezkedhet az újjáépített palotában.”

Több helyen építkeznek

A szokásoknak megfelelően a palota szerkezetének legmagasabb pontjára díszes bokrétafát helyeztünk el, amelyre Fodor Gergely kormánybiztos, Oravecz László, a Magyar Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, Habsburg-Lotharingiai Mihály királyi főherceg és Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke kötött fel egy-egy nemzeti színű szalagot.

József főherceg palotája Korb Flóris és Giergl Kálmán építészek tervei alapján, az egykori Teleki palota átépítésével készült el 1906-ban. Az épület az eredeti, historizáló stílusú palotával megegyező külsővel és a mai kor elvárásainak megfelelő belső terekkel születik újjá.

Emellett jó ütemben halad az egykori Vöröskereszt-székház újjászületése is. A szakemberek a lábazati kövek visszahelyezését követően megkezdték a homlokzatképzést, valamint a belső szakipari munkákat. Helyükre tették az oroszlánfejes posztamensen nyugvó dór oszlopokat is, amelyek az épület Színház utca felőli főbejáratát díszítik. A süttői mészkő oszlopok közel 4 méter magasak és egyenként 2,5 tonna tömegűek.

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldal