Bővül a Gyulai Várfürdő

A Békés Vármegyei Központi Kórház egykori reumatológiai szakrendelőjének teljes átalakításával elkezdődtek a Gyulai Várfürdő legújabb fejlesztési munkálatai. A közel egymilliárd forintos beruházással folytatódik az intézmény négy évszakos szolgáltatóvá válása.

A projekt elindítása alkalmából szervezett ünnepségen Gyula polgármestere elmondta, hogy az elmúlt tíz évben a város idegenforgalmi attrakcióinak fejlesztéseivel azt szerették volna elérni, hogy ne csak nyáron, hanem egész évben érkezzenek turisták a településre. Ebbe a fejlesztési koncepcióba illeszkedik a Várfürdő legújabb beruházása is. Görgényi Ernő kiemelte, úgy tűnik, hogy ez a stratégia kifizetődővé vált, hiszen folyamatosan nőtt a város látogatottsága 2010 és 2020 között, írja a behir.hu.

A térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy még a hatvanas években került a megyei kórház reumatológiai szakrendelője a fürdő főépületébe. Kovács József hangsúlyozta, hogy a szakrendelés végül nemrégiben átkerülhetett egy másik, közeli épületbe, felszabadítva az értékes helyet a Várfürdő számára.

A Gyulai Várfürdő ügyvezetője arról beszélt, hogy korábban a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-től nyertek el 90 százalékos támogatási intenzitással 3,2 milliárd forintot. Ebből még tavaly elkészült 1 milliárd 50 millió forintért az új gyermek víziparadicsom. 

Kun Miklós arról számolt be, hogy a mostani fejlesztés is ebből a pályázatból valósul meg, mintegy 939 millió forint értékben. A projektben átépítik a Várfürdő főépületét, valamint megtörténik az egykori reumatológiai szakrendelés épületrészének integrációja. Az átalakítás során bővül az öltözőkapacitás, továbbá új éttermet, pihenőtereket, raktárakat alakítanak ki. 

A kivitelezésre 10 hónap áll rendelkezésre, a tervek szerint 2024 április közepére készülhetnek el a munkálatok. Galériánkban a jelenlegi állapotok mellett megtekinthetik a beruházás látványterveit is.