Digitális újításokkal felszerelt épületek a Liget Budapest Projektben

A Néprajzi Múzeum új otthonául szolgáló, rangos nemzetközi díjakkal elismert, különleges épületben közel 7000 négyzetméter kiállítási tér, és a tetőszinten ugyanennyi szabadon bejárható zöldfelület áll a látogatók rendelkezésére. A hatalmas terület teljeskörű lefedettségének biztosítása érdekében a T-Systems több mint 100 wifi access point-ot szerelt fel, melyhez az internet kapcsolatot a Magyar Telekom biztosítja. Az épület IFR (Integrált Felügyeleti Rendszer) és IT hálózata a Városliget Zrt. központi infrastruktúrájához optikai kapcsolaton keresztül csatlakozik: több mint 1000 db gyengeáramú IFR végponthoz közel 86 km rézre és optikai kábelre volt szükség. Az épület bejárati pontjait, a kiállítások biztonságát, a belső kiszolgálóhelyiségeket, valamint az épületen belüli különböző zónák védelmét többek között 280 IP-kamera biztosítja.

„A modern épületüzemeltetés egyik legfontosabb szempontja az információ és az ezt lehetővé tevő adat. Ahogy a közelmúltban átadott két épületnél, úgy a nagyobb irodaházak működtetésében is elsődleges, hogy valamennyi adat egy felületen, 7/24, azonnal elérhető legyen, hogy biztosítsa a fenntartó számára a beavatkozás lehetőségét. A legfontosabb természetesen ez a biztonsági területen. Mindez csak a biztonságos és költséghatékony működtetés szempontjából nélkülözhetetlen, hanem az üzemeltetők válláról is leveszi a terhek egy részét.” – hangsúlyozta Szőke Péter a T-Systems Magyarország key account menedzsere.

Szintén a Liget Budapest Projekt részeként megvalósult Magyar Zene Háza épületében a hálózati megoldásokon túl a biztonságtechnikáé a főszerep, hiszen többek között az intézmény egyik népszerű attrakciójának, a „Kreatív hangtér”-nek fokozott védelmét biztosító rendszereknek nem csak láthatatlannak, hanem kiemelten megbízhatónak is kell lenniük. Az objektum különlegessége, hogy interaktív zenehallgatási lehetőséget is biztosít a látogatók számára, amely a T-Systems Magyarország által telepített wifi rendszeren működik. Az állandó kiállításon interaktív zenehallgatásra is van lehetőség, egy alkalmazás segítségével mindig a látványhoz igazodó zeneműveket hallgathatnak a tárlatot látogatók. Az épület energiaellátását nagyobb részben megújuló energiaforrásokból fedezik, ennek biztosítására 120 talajszondát helyeztek el 100 méter mélyen a föld alá a geotermikus energia kiaknázása érdekében. További rendkívül innovatív, szinte példa nélküli megoldás, hogy az épület hűtését távhűtés biztosítja, amelyet a közeli Műjégpálya kapacitása biztosít.

A Liget Budapest Projekt során kiemelt figyelmet fordítottak a hatékony üzemeltethetőségre, az ökológiai lábnyom minimalizálására és a Városliget hagyományos értékeire. Emellett nyitottak voltak az újításokra, és a jövőbiztos megoldásokra, melyek megvalósításában a T-Systems Magyarország vett részt. Mindkét épület a BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) nemzetközi épületfenntarthatósági minősítési rendszer előírásait követi. A projektekről bővebb információk elérhetők a videóban és a kapcsolódó cikkben.