Elfogadták a mini-Dubaj törvényt

Az Országgyűlés elfogadta azt az államközi megállapodást, amely Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek közötti gazdasági együttműködésről szól. Ez valójában a mini-Dubajként ismert rákosrendezői beruházásról szól.

A magyar fél vállalja, hogy a területet az Egyesült Arab Emírségek által kijelölt vállalatnak adja el és az egész beruházást nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűvé minősíti. A kormány már aláírta a szerződést, miszerint ötmilliárd euróból építi fel a Rákosrendezőre tervezett új városrészt az emírségekbeli vállalkozó.

Rákosrendezőn az Eagle Hills Properties komplett új városnegyedet épít fel, az irodaházakból és luxuslakásokból álló épületegyüttesre – sajtóhírek szerint – egy felhőkarcolót is felhúznának, amely majdnem száz méterrel lehet magasabb, mint a Mol-torony.

A tervek ellen tiltakozott Zugló önkormányzata, de a fővárosi önkormányzat is felháborodott, miután parkvárost álmodtak a területre. Karácsony Gergely az Egyesült Arab Emírségekhez és Brüsszelhez fordul a városvezetés feje fölött eldöntött projekt miatt.

Fotó: Getty Images – illusztráció