Hamarosan nyit a dunai strand Budapest új városnegyedében

A jegybevételek 2021-ben 6 millió forintot értek el, a jegyárak idén csak minimálisan emelkedtek. A strand forgalma, bár nagyban függ az időjárástól, de annak köszönhetően az idén a látogatószám növekedésre számítanak, hogy egyre többen laknak a BudaPart városnegyed fejlesztés elkészült lakásaiban – tette hozzá Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója.

Schrancz Mihály kitért rá, hogy a SHO Beach Budapest egyetlen olyan homokos strandja, ahol a Dunában lehet fürödni, ahol a vízminőséget rendszeresen ellenőrzik, a fürdőzők biztonságát úszómester és vízimentő szolgálja, ahol kültéri zuhanyzó, napágyak, bérelhető vízi játékok és járgányok, frissen nyírt fű és változatos gasztro kínálat várja a látogatókat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Lágymányosi Öbölben kialakított strand önálló helyrajzi számmal rendelkező telek, nem a Duna nagyvízi meder része, a körülötte lévő parkterület, köztük a Kopaszi gát területe a beruházó Property Market tulajdonában áll.

Arra is kitért, hogy a tulajdonos közel 300 millió Ft összeget áldozott a strand épített környezetének kialakítására (tereprendezés, füvesítés, az épületek kialakítása, mosdók, öltözők létesítése), az üzemeltető pedig további jelentős beruházást eszközölt a mobiliák és a vendéglátáshoz szükséges eszközök beszerzésébe, emellett a fenntartásra – kertápolás, takarítás, úszómester – évente több millió forintot költenek. A költségeket a belépődíjak és a gasztronómiából származó bevételekből finanszírozzák.

Schrancz Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy természetes fürdőhelyen alapuló strand csak engedély alapján üzemeltethető Budapesten. A kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben tilos fürdeni. Azaz nemcsak, hogy nem lehetséges, de a magánterület mindenkori használójának (tulajdonosának) tilos is korlátozás nélkül bárkit a vízbe engedni – emelte ki.

Tehát a vízfelület közhasználata mindenhol korlátozott, fürdeni csak engedélyezett helyen és körülmények között lehetséges. A strand bekerítését, belépőjegyek értékesítését érintő kritikákra válaszul arra hívta fel a figyelmet, hogy a vízpart, illetve a víz fürdőzés céljából történő használata csak speciális követelmények betartásával lehetséges. Így például mindenkor megfelelő vízminőséget kell garantálni, ezt rendszeres hatósági mintavétellel ellenőrzik. 

Védőterületet kell kijelölni az egyéb vízi tevékenységektől való elkülönítés miatt (pl: révátkelőhely, hajóállomás) a kormányrendelet által meghatározott műszaki, technológiai, biztonságtechnikai, környezetvédelmi, egészségügyi előírásoknak meg kell felelnie; berendezési és felszerelési tárgyakat (pl: ivókút, lépcsők, bóják) folyamatosan karban kell tartani; gondoskodni kell a szennyvíz- elvezetésről, az élet és testi épség, egészség védelméről – sorolta.