Hamarosan teljesen elkészül a Corvin Sétány. Egy húsz éves álom válik valóra

Urban 2021-06-23

Stílszerűen fogalmazva lassan érettségizik a Corvin Sétány, hiszen a komplex városfejlesztési program, amely egyedülálló léptékű a régiónkban, 2004-ben vette kezdetét, most pedig a gigaprojekt utolsó lakóháza, a Grand Corvin 2 elérte legmagasabb pontját, így várhatóan a Sétány jövőre teljesen elkészül. A jeles esemény alkalmával egy sajtóbejárás keretében nézhettük meg, hogy milyen eredményeket hozott az elmúlt több mint másfél évtized, miközben Kovács Gábor, a Cordia főépítésze mesélt a városléptékű beruházás egyes fázisairól.

Ha az Üllői út felül érkezünk, és a Corvin mozitól balra indulunk a nyolcadik kerület városszövetének mélyére, akkor először a Budapestre sok helyen jellemző vegyes utcakép fogad, itt egy felújított épület, ott egy foghíjtelket betömő új ház, amott egy pergő vakolatú romház. Ha azonban jobbra tartunk, akkor hamarosan elérkezünk a Corvin Sétányra, amely valódi oázis Józsefvárosban. Különösen a rekkenő hőségben üdítő látvány a pezsgő kis városi alközpont fákkal, bokrokkal, virágokkal, szökőkúttal, vendéglátóhelyekkel, ahol a házak szolid színvilága néhol harsányabb árnyalatokkal gazdagodik, hogy egy tényleg sokszínű és modern épített környezet emeljen ki minket a bérházas miliő ellentmondásos valóságából.

Az elmúlt csaknem húsz évben hatalmas változások történtek a rehabilitációs területen, már a Futureal-csoport érkezése előtt elindult a terület újragondolása, a dzsentrifikáció folyamatát megelőzte a szlömösödés. Utóbbi hosszú időszak eredménye, hiszen az 1867-ben megkötött kiegyezést követő aranykorban, a dualizmus idején indult el Budapest rohamtempóban a nagyvárossá válás útján. Itt a Józsefvárosban is bérházakat építettek, ezek azonban alapvetően munkásoknak készültek, ezért a minőségük számtalan kívánnivalót hagyott maga után, mondja Kovács Gábor, miközben a gigafejlesztést ábrázoló makett előtt mesél a városnegyed történetéről.

Ez azonban csak a második világháború után kezdett egyre inkább nyilvánvalóvá válni, ezért a pártállami vezetés már akkoriban abban gondolkodott, hogy jöhet a dózer, és épüljön itt is a szocializmus építészeti szemefénye, a lakótelep panelekkel. A Szigony utcánál láthatjuk ennek jeleit, később azonban ez a terv is hamvába holt, ahogy az mifelénk lenni szokott.

Aztán a kilencvenes évek vége felé a RÉV8, azaz a Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. egy megújult negyedet álmodott ide, amit később a Futureal-csoport a leányvállalatával, a Cordiával együtt meg is valósított, illetve már a finisben vannak a fejlesztők, és hamarosan elkészül a „nagy mű”. A megújulás során a negyed egyértelműen új társadalmi csoportok otthona lett, ez az úgynevezett dzsentrifikáció, a régi lakók máshová költöztek. A közeli egyetemek miatt a befektetési célú lakásvásárlás is markáns, ezért sok külföldi diák bérel itt lakást, sőt, a Cordia egyik cége egyedülálló módon több száz lakás kezelését is vállalja.

Az elmúlt évtizedben az Üllői út felől haladt a projekt folyamatosan keleti irányba, ha úgy tetszik, a Klinikák metróállomás felé. Ez azért is jó támpont, mert a fejlesztők az elmúlt években számtalanszor hangsúlyozták, hogy a metrómegálló szinte varázsszó, amely nem csak az irodaház-fejlesztésekre, hanem a lakásépítésekre is pozitív hatást gyakorol, de a Corvin Plazába is többen el tudnak jutni földalattival, miközben a közelben áll meg a 4-6-os villamos is.

Az irodaházak elkészültek, a sikerüket jól jelzi, hogy az OTP ingatlanalapjai is bevásároltak belőlük, így már itt százezer négyzetméternyi területet birtokolnak. A plázát nemrég vette meg az Indotek, most pedig a finisébe ért az utolsó lakóház, azaz a Grand Corvin második üteme is. Budapest legszélesebb és egyik leghosszabb sétálóutcája – amely számos nemzetközi díjat is elnyert az elmúlt évek során – ezzel az 558 lakásból álló épületegyüttessel nyeri el végső arculatát és válik teljessé. Ugyanakkor a Futureal-csoport még marad, hiszen a Sétányt körbevevő negyed megújítása folytatódik, a vállalat több lakó- és irodaprojektet valósít még meg a környező utcákban.

A bejárás apropóját adó Grand Corvin lakóépület tömegét úgy formálta a terveket jegyző LAB5 architects építésziroda az eredeti városszövethez alkalmazkodó léptékűvé, hogy több, eltérő karakterre bontotta fel, mégpedig a burkolatok változatosságával. A különböző karakterek a környéken található épületeket idézik: a Sétányon most először alkalmazott téglaburkolatos homlokzatok a téglából épült házakra utalnak, a mészkő pedig a Sétányon található korábbi épületekre rímel.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt több mint egy évtized alatt egy olyan nagyszabású projektet sikerült megvalósítanunk Budapest szívében, amelyben az induláskor csak kevesen hittek. A sikert nem csak a rangos nemzetközi elismerések, hanem az is mutatja, hogy a budapestiek számára is kiemelkedően kedveltnek számít ez a teljesen újjáépített városnegyed. Az elvégzett munka nagyságát jól jelzi, hogy 22 hektár terület újult meg, ahol összesen közel egymilliárd euró értékben 2700 új lakás, 100 000 négyzetméter irodaterület és 50 000 négyzetméter kereskedelmi ingatlan épült meg” – mondta Földi Tibor, a Cordia igazgatóságának elnöke.

Fotó: realista és Pásztor Szilárd

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink