Hatalmas zöld folyosó alakulhat ki Budán

Urban 2022-01-26

A Városmajor Budapest egyik legfontosabb szélcsatornájának, a Budai Zöld Korridornak a része, amely az Ördög-árok völgye mentén a Vérmezőt, a Tabánt és a Gellért-hegyi parkokat fűzi össze egészen a Dunáig. Egy igazi zöldfolyosó Budapest közepén, amely a Budai-hegyekből szállítja a város számos pontjára a friss levegőt.

Ezek a nagy parkok amellett, hogy a budaiak számára minőségi időtöltést biztosítanak, alkalmasak futásra, sportolásra, kiváló piknikező és találkozóhelyek – egész Budapest szellőzésében fontos szerepet játszanak. A parkok zöldje megköti a szálló port, és hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb legyen a szmog és tisztább legyen a városi levegő, írja a Facebookon beegyzésében Fürjes Balázs.

Arról nem is beszélve, teszi hozzá az államtitkár, hogy a környékükön sok budai lakik, a számos fontos intézmény: irodák, a Budai Vár kulturális negyede, a Fény utcai piac és a Mammut, a Gellért-hegy környéki egyetemi campusok, a Tabán, a Vérmező és a Városmajor mellett található budai általános iskolák és gimnáziumok még több budapestit vonzanak a környékre. Így még fontosabb a friss levegő!

Célul tűzték ki, hogy a Budai Zöld Korridor parkjaiban minél több jó minőségű, gondozott zöldfelület legyen. ezért a következő intézkedéseket vették tervbe:

  • A Városmajor megújításakor több helyen feltörik a betont, és növelik a park zöldjét: tisztásokat, gondozott pihenőtereket hoznak létre, és új fákat is ültetnek.
  • Összefüggő vízfelületet is terveznek, amely tovább erősíti majd a park frissítő természetét.
  • Csillapítják a környék forgalmát, ahol ez nem bénítja meg a kerület mindennapjait. Autóval pedig tilos lesz behajtani, a Major zöldjében parkolni.
  • Buda másik nagy zöld parkjával, a szomszédos Vérmezővel pedig szorosabb gyalogos és kerékpáros kapcsolatot alakítanak ki.

Fotó: Fürjes Balázs Facebook-oldal

Partnereink