Ismét régi fényében ragyoghat a Nagykörút

Négymilliárd forintos programmal adnák vissza a Nagykörút régi nagyszerűségét, jelentette be Karácsony Gergely és több kerületi polgármester. „Klímaadaptív közterület”, vállalkozásfejlesztés, akadálymentesített zebrák a tervek között.

Négymilliárd forintból újítanák meg a Nagykörutat azok a kerületek, amiken átmegy, valamint beszáll a finanszírozásba és szervezésbe a Fővárosi Önkormányzat is – derült ki Karácsony Gergely, Baranyi Krisztina, Niedermüller Péter, Pikó András és Soproni Tamás közös, csütörtöki tájékoztatóján. Karácsony arról beszélt, hogy ezt a pénzt részben a főváros rendelkezésére álló uniós forrásokból, részint a főváros és a kerületek kasszájából teremtenék elő. Niedermüller Péter, a VII. kerület vezetője szerint a Nagykörút megújításáról a polgármesterek már egy megállapodást alá is írtak a fővárossal, írja a hvg.hu.

Karácsony azt mondta, a Nagykörút Budapest egyik büszkesége volt, azonban az utóbbi évtizedekben régi fénye megkopott, csiricsárévá vált, így vissza akarják adni régi nagyszerűségét úgy, hogy közben felkészítik a várost a 21. századra, „a klímaváltozásból fakadó kihívásokra”. A főpolgármester kiemelte, alapvetően „klímaadaptív közterületeket” szeretnének létrehozni.

Karácsony hozzátette, hogy indítani fognak egy vállalkozásfejlesztési programot is. Erről bővebben viszont már Soproni Tamás, Terézváros polgármestere beszélt. Ő azt mondta, a Nagykörúton ugyan „van helye a vendéglátóiparnak, a gyrosozóknak, sőt, még a pénzváltóknak is”, azonban nyitni szeretnének a kulturális intézmények és civil szervezetek, valamint a vállalkozások felé is. A polgármester szerint akár adókedvezményekkel, akár más típusú támogatással arra fogják megpróbálni ösztönözni a nagykörúti ingatlanok tulajdonosait, hogy ne csupán kocsmáknak adják ki üzlethelységeket, hanem másoknak is.

Azt pedig már Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere mondta, hogy olyan koncepcióban gondolkodnak, amelyben felszámolják a körúton lévő, ideiglenes biciklisávokat, ezek helyére pedig állandó, „végleges” bringasávok érkeznének. Baranyi szerint azonban a Nagykörút megújítása hosszú folyamat lesz: akár egy évet is elvihet maga a tervezési fázis is.

Fotó: Getty Images