Megépítik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának megépítését jelentette be az építési és közlekedési miniszter a Facebook-oldalán.

Lázár János azt írta, a helyiekkel egyeztetve teszik meg ezt, „annak ellenére is, hogy a bíróság elutasította a beruházás ellen tiltakozók azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét”. A tárcavezető közlése szerint számukra az a fontos, hogy a helyi lakosok mondják el, a környék mely homlokzatai vagy utcái újuljanak meg, parkolóházat vagy mélygarázst építsenek, vagy még több parkot létesítsenek.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új épületeinek terveit a 2021-ben lezárult tervpályázat eredményeként a KÖZTI és a Hamburg C. készíthetik. A campusfejlesztés egy összetett feladat: egyetemépítés, műemléki felújítás és városfejlesztés is egyben, amelynek eredményeként közel 4000 hallgató és közel 500 oktató kap új otthont a Palotanegyedben, a Múzeum utca – Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Szentkirályi utca által határolt városnegyedben. Az új campussal csökken az egyetem széttagoltsága, így nem kell majd a diákoknak és oktatóknak annyit ingázni.

Az oktatási és oktatáshoz közvetlenül kapcsolódó alapfunkciók mellett kiemelten fontos egy modern egyetemi könyvtár, és ahhoz tartozó olvasótermek biztosítása. Mind a nemzetközi, mind a hazai oktatás-kutatás elengedhetetlen feltétele, hogy megfelelő kutatóhelyek jöjjenek létre az adott területeken. További kiemelt célkitűzés egy modern multifunkcionális sportlétesítmény, illetve szakkollégium megvalósítása.

Kép forrása: Fürjes Balázs közösségi oldala