Megújul és bővül a főváros távfűtési rendszere

Jelenleg Budapest épületeinek hőellátása nagyrészt helyi, földgázzal üzemelő hőtermelő berendezésekkel történik, ami a levegő szennyezettségi szintjét jelentősen növeli. A fővárosi távfűtési hálózat bővítésével, és az új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolásával jelentősen javítható mind Budapest, mind kiemelten a belvárosi területek levegőminősége. A távfűtés ugyanis – szemben a legtöbb fűtési megoldással – a sűrűn lakott városrészekben semmilyen helyi égéstermék-kibocsátással nem jár, valamint nagyságrendekkel hatékonyabb, mint az elavult helyi hőtermelés, ezért a távfűtés a sűrűn lakott városrészek életminősége szempontjából különösen előnyös.

A budapesti távhőrendszerek már ma is évente csaknem 230 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg, azonban a BKM FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió folyamatban lévő és tervezett távvezetéki és hőforrás-oldali fejlesztéseinek hosszú távú eredményeként akár évi 400 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítása is elérhető a hagyományos fűtési rendszerekhez képest. Emellett a fejlesztések csökkentik a helyi szennyezőanyag-kibocsátást is.

A beruházásnak fontos része a már meglévő távhővezetékek korszerűsítése. A primer vezetékhálózat egyes szakaszai ugyanis koruknál fogva már elavultak, fajlagos hőveszteségük részben a környezeti hatások, részben a korunk elvárásainak nem megfelelő anyagok miatt magas. A hőveszteségek csökkentése és a vezetékekhez tartozó szerelvények megújítása jelentős energia-megtakarítást eredményezhet.

A tervezetten 2023. március 6-án kezdődő – a Pannónia utcának a Szent István körút és Radnóti Miklós utca közötti részén szakaszos lezárásokkal járó – munkálatok várhatóan 2023. III. negyedévében végződnek. A jelenlegi munkálatok az átmenő forgalmat nem érintik, a Pannónia utca teljes egészében járható marad mind a tömegközlekedés, mind a gyalogos-, kerékpár – és gépjárműforgalom számára.

Fotók: BKM Főtáv