Megújulhat Budapest szégyene! Ötletpályázat a Népliget megújítására

Urban 2022-08-02

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat, amelynek célja, hogy a lerobbant történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg.

A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest kissé elhagyatott állapotú parkja. A Népliget megújítása ezért a Radó Dezső terv egyik legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel. A Fővárosi Önkormányzat első lépésben széles körű lakossági bevonással, az állami szereplőkkel, valamint kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására.

A Népliget szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a Főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakhoz érkezhet, hogy zöldfelületi értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a Népliget fénykorát idéző, sokszínű, élettel teli közparkká váljon.

A Népliget megújításának következő lépéseként a Fővárosi Önkormányzat tájépítészeti ötletpályázatot hirdet, hogy a szakmai versenyben derüljön ki, milyen koncepcióterv képezze alapját a Népliget lépésről-lépésre történő rehabilitációjának. Cél, hogy a Népliget történeti kert jellegét tiszteletben tartó, izgalmas, a klímaváltozás kihívásaira választ adó tervekkel elindítsák a Népliget következő, felívelő korszakát.

A növényállomány értékeinek védelme mellett cél, hogy tovább növeljük a zöldfelületet mind mennyiségi, mind minőségi szempontból. Ennek részeként a pályázat során burkolt felületek csökkentésére, klímabarát, ökologikus zöldfelületek létrehozására és a parki vízfelület létrehozására várják javaslatokat. 

Emellett  új városszerkezeti kapcsolatokat alakítanak ki, hogy javítsák a Népliget elérhetőségét, átjárhatóságát és biztonságát. A fogadóterek létesítése során cél, hogy jól felszerelt, kulturált érkezési pontokat alakítsanak ki a burkolt felületek növelése nélkül, a szükséges funkciókat (vendéglátóegységeket, kölcsönzőpontot, illemhelyet) lehetőleg egy építménybe integrálva. A park biztonságát emellett a közvilágítás fejlesztésével is növelik. 

Továbbá a pályázat célja, hogy a Vajda Péter utca forgalmát csillapítsák, elvágó hatását csökkentsék. A park belső úthálózatának autóforgalmát forgalmát korlátozzák, hogy átadják a teret a gyalogosoknak, a futóknak és a kerékpárosoknak. A parkolóhelyek számát racionalizálják, és visszaintegrálják a park zöldfelületébe.

Valamint bővítik a Népliget rekreációs funkcióit, hogy kiszolgálják minden korosztály igényeit, legyen szó a játszóterek fejlesztéséről, futókör létesítéséről, vagy a napozórét kialakításáról. Az egykori Mutatványos tér helyén rendezvényteret hoznak létre.  

Kép forrása: https://nepliget.budapest.hu/

Partnereink