Megújult a Drechsler-palota az Andrássyn. Újjáéledt Budapest egyik csodás műemléke

Befejeződtek Budapest egyik emblematikus épülete, a Lechner Ödön által tervezett Drechsler-palota rekonstrukciós munkálatai. Az ingatlan csaknem húsz év után nyitotta meg kapuit a W szállodalánc tagjaként. Az Andrássy út 25. alatt álló bérpalota megújítása komoly feladat elé állította a tervezőket, hiszen a műemléki értékek megóvása mellett egy designérzékeny luxusszálloda formai és műszaki elvárásainak is meg kellett felelni.

A palota 1886-ban került átadásra, amelyet a MÁV nyugdíjintézetének a megbízásából Lechner Ödön és Pártos Gyula irodája tervezett. Bár a neoreneszánsz épületet még nem jellemzi Lechner magyar szecessziós stílusa, amely az ország számos ikonikus történelmi műemlékében visszaköszön, itt is sok újszerű törekvése jelenik meg.

Az épületet anno étterme és kávéháza tette széles körben ismertté, ennek egyik bérlője volt Drechsler Béla, akinek nevét azt követően is viselte a vendéglátóegység, hogy már nem ő működtette azt. Akkoriban méltán nevezték Budapestet a kávéházak városának, öröm az ürömben, hogy ez a prosperitás ebben az épületben egy sajnálatos tűzvész miatt megtorpant. 1909-ben odaveszett a palota teljes fedélszéke, és a rekonstrukciót követő években is számos előnytelen átalakítást végeztek rajta.

Az elmúlt száz évben az épület bérlői és tulajdonosai sorra váltották egymást. Leginkább az ingatlan táncművészeti funkciójára emlékezhetünk, hiszen a táncoktatás 1936-ban indult az épületben, majd 1949-től itt kezdett el működni az Állami Balett Intézet. Az intézmény 2002-ben költözött ki a palotából, azóta folyamatosan romlott az épület állapota. Az elmúlt húsz évben számos tulajdonos váltotta egymást, míg végül megindult a rekonstrukció, hogy a W szállodalánc költözzön a falak közé.

Régi-új funkciók

Az újjászületett épületben a Andrássy út felől vendéglátóegység nyílik, az épület központjában a belső udvar üvegtetőt kapott, amely egyre népszerűbb megoldás a régi belvárosi paloták megújítása során. A fedett belső udvarról a szálloda különböző funkciójú tereibe vezet az út. A földszinten a szálloda fogadóhelyiségei, lobbyja, vendéglátótere és közösségi terei, a pinceszinten a pihenés, a regenerálódás terei, valamint a kiszolgáló funkciók lettek kialakítva. Az emeleti szinteken a szobák kapnak helyet, sőt, a nagy belmagasságú tetőtérben új szobaszint is létrejött. 

„Az üvegtető építészeti tervezése valódi szakmai kihívást jelentett, komplex feladat volt ugyanis megtalálni a szerkezet pontos helyét és formáját, ahol a tető tiszteletben tartja a belső homlokzatokat és megőrzi a felületen található építészeti értékeket. Eredményként egy hártyaszerű, feszített szerkezetű nyeregfelület jött létre, mely ugyanolyan finomsággal érintkezik a belső udvar homlokzatával, mint annak lechneri architektúrája” – mondja Bánáti Béla, a generáltervezői munkálatokat végző Bánáti + Hartvig Építész Iroda társtulajdonosa a rekonstrukció kapcsán.

Szintén a rekonstrukció markáns eleme volt az épület W szállodává alakítása során az eddig funkció nélküli, nagy belmagasságú tetőtérben egy újabb, ötödik emeleti szobaszint megalkotása. A helyreállítási munkák mellett ezért a tetősíkok részleges újragondolására is szükség volt, hiszen elengedhetetlenné vált az ötödik emeleten található szobák természetes megvilágítása. Az építészeket Lechner Ödön későbbi pirogránit mintái inspirálták, illetve a bérpalota paláinak osztásrendjét követve rajzolódik ki a bevilágítók háromszög formájú struktúrája. 

Az Operaházzal folyamatos dialógus

A Drechsler-palota környezetének alakítása és rendezése során figyelembe vették, hogy az épülettel szemben áll az Operaház, amely mondanunk sem kell, hogy az Andrássy út egyik legmeghatározóbb épületegyüttese. Érdekes módon a két épület teljes rekonstrukciója is párhuzamosan zajlott, így a tervezők konzultáltak a munkálatok alatt.

„Az Andrássy út beépítési vonalától némileg mindkét épület visszahúzódik, kisebb teresedést hozva létre. A sugárút járműforgalma miatt ugyan napjainkban mindez alig érvényesül, a térrendezés tekintetében mégsem elhanyagolható szempontról van szó. Első lépésként az épületeket körülvevő, osztott burkolati rendszert új, egységes térburkolatra cserélték, a teljes körű környezetrendezés azonban még hátra van” – teszi hozzá Bánáti Béla.

Az ikonikus szállodamárka 151 stílusos vendégszobának és lakosztálynak ad helyet, az üzleti vendégeik számára nagy vonzerőt jelentenek a konferencia- és rendezvényhelyszínek, valamint üzleti tárgyalók. A sport és wellness szerelmesei pedig a fitneszközpont szolgáltatásait élvezhetik.

Generálkivitelezés, belsőépítészeti kiviteli tervek: DVM Group. Belsőépítészet: Bowler James Brindley. Generáltervezés: Bánáti + Hartvig Építész Iroda

Fotók: Bujnovszky Tamás