Mintegy tízmilliárd forinttal nőtt Budapest energiaköltsége

2021 utolsó negyedévéhez képest 2022 azonos időszakában a főváros intézményei és cégei gázfelhasználásban 41,3 százalékot, távhőben 37,2 százalékot, villamosenergiában 4,9 százalékot takarítottak meg. A villamosenergia felhasználásának 83 százalékát három közszolgáltatás – a közvilágítás, a közösségi közlekedés és a vízszolgáltatás – teszi ki, és ezeknél minimális megtakarítást tudtak elérni – mondta a főpolgármester-helyettes, rámutatva arra: ezen a területen csupán annyi korlátozás volt, hogy a díszkivilágítást időtartamát csökkentették, illetve megpróbáltak „okos, de azért nagyon nagy” megtakarítást nem hozó intézkedéseket hozni.

Kiss Ambrus közölte: 2021 utolsó negyedévében 5,5 milliárd forint volt az energiaszámla, 2022 negyedik negyedévében – a megtakarításokkal együtt is – 15,1 milliárd forint. Ha ezeket a megtakarításokat nem valósították  volna meg, akkor az energiaköltség 15,1 milliárd helyett 18,2 milliárd forint lett volna. Tehát hárommilliárd forintot tudtak megtakarítani – mondta.

Kiss Ambrus szólt arról is, hogy a közvilágítás esetében nagy lépéseket nem lehet tenni, de 2022-ben a főváros közvilágítási cége kicserélt 6700 lámpatestet, és ezekkel idén hatnapnyi közvilágítás költségét takarították meg. Megjegyezte, továbbra is takarékoskodásra kérték az intézményeket és a cégeket. Kiss Ambrus ugyanakkor úgy fogalmazott: „bármennyit is megtakarítunk, kimozogni ezt a hatalmas energiaszámlát nem tudjuk.” Idén nominálisan még magasabbak lesznek ezek az összegek – tette hozzá.

Fotó: Getty Images