A Nagykörút, a bicikli és a vödör festék esete. Kell ez ide?

Urban 2022-01-06

A fővárosban a nagykörúti kerékpársávok kialakítása "rettenetesen rossz" elhatározás volt és teljesen szakmaiatlan, tulajdonképpen a szakma megcsúfolása - mondta Szálka Miklós közlekedési szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Semmilyen háttéranyag, terv nem készült az intézkedéshez, "egyszerűen egy vödör festékkel kifestették ezeket a kerékpársávokat", amelyek a biciklisek számára is veszélyesek - fogalmazott. A szakértő a nagykörút megcsúfolásának nevezte, hogy a főforgalmú útból "egy olyan keresztmetszetet csináltak, mint egy lakóutca". 

Meg lehetett volna úgy csinálni, hogy oldalanként két forgalmi sáv, kerékpárút és parkolósáv legyen. Ez utóbbi részben a járdán lehetett volna - mondta Szálka Miklós, hozzátéve, hogy a nagykörúti járdán nem szükségszerű, hogy "bódék sorozata legyen", elfértek volna ott a parkoló autók.

Szálka Miklós "szemenszedett hazugságnak" nevezte, hogy a Budapesti Közlekedési Központ szerint a nagykörúton a kerékpárosok körülbelül az autósok felét teszik ki.

Fotó: Getty Images

Partnereink