Nem eladó Lipót, azaz az OPNI főépülete

Mintegy 2 milliárd forintért árulják az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) egykori épületét az ingatlanosok, írják egyes portálok. Továbbá megjegyzik, hogy a Lipótmezei Elmegyógyintézetre az ingatlanértékesítők mint szecessziós villára hivatkoznak, egyben dicsérik a környéket, valamint kiemelik az épület számtalan hasznosítási lehetőségét. A hirdetések szerint a telek 4600 négyzetméter területű, itt található a főépület, egy különálló, száz négyzetméteres kisebb épület, illetve egy legalább ötven férőhelyes kocsibeálló is. 

Majd szóba jön,  hogy 2007-es bezárásáig az OPNI a magyar pszichiátriai ellátás legfontosabb intézményének számított. A 139 éven keresztül üzemelő intézmény működését gyakran anyagi nehézségek hátráltatták, illetve annyira eladósodott, hogy a Gyurcsány-kormány végül a megszüntetés mellett döntött, a telket pedig értékesítették. 

Érdemes azonban pontosítani, hogy ez az ún. szecessziós Sándor-villa Lipótmezőn. A 4600 négyzetméteres ősfás parkban található lipótmezei kastélyt az elmúlt időszakban felújították, modern műszaki rendszerekkel és gépészettel egészítették ki. A Széchenyi-vadászkastélyként is ismert villa egyébként Freund Dezső tervei alapján épült a XIX. század végén, amelyet Sándor Pál és Polakovits Mátyásné vásárolt meg 1890-ben, majd 1912-ben Forbáth Antal átalakításai során nyerte el mai szecessziós formáját.

A névadó tulajdonos Sándor Pál a XX. század első felének neves politikusaként az Országos Magyar Kereskedelmi Egyesület alapító igazgatója is volt. Az eredetileg nyaralónak épült villát nyári rezidenciaként használták, ahol a fogadásokon a korabeli politikai elit számos kiváló tagja megfordult. A korabeli híradások szerint Bethlen István miniszterelnök is tiszteletét tette a falak között a két világháború között. Az államosítás után egészen az ezredfordulóig az Országos Pszichológiai és Neurológiai Intézet egyik épületeként funkcionált, de semmi köze a főépülethez.