Több mint 200 milliárd forintot fordítanak víziközmű-beruházásokra

Több mint 200 milliárd forintot fordítanak víziközmű-beruházásokra ebben az évben, ezen belül meghaladja a 100 milliárd forintot a hálózat rekonstrukciójához kapcsolódó forrás – mondta az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

 V. Németh Zsolt hangsúlyozta: az elmúlt több mint 10 évben mintegy 1000 milliárd forintot fordítottak a víziközmű-rendszerek fejlesztésére az országban, ugyanakkor a meglévő infrastruktúra szinten tartása, megújítása nem kapott kellő figyelmet, ezért a következő évek a rekonstrukciókról szólnak majd.

Az induló országos rekonstrukciós program első elemeként a tervezésre biztosítanak forrást azoknak az állami szolgáltatóknak, ahol a legmagasabb a hálózati vízveszteség – közölte az államtitkár. Hozzátette: vannak olyan szolgáltatók, ahol a vízveszteség megközelíti az 50 százalékot. V. Németh Zsolt kiemelte, hogy sikeresen lezajlott tavaly az integrációs program, ennek keretében 14, korábban többségi önkormányzati tulajdonú víziközmű-szolgáltató csatlakozott az állami szolgáltatókhoz.

Az államtitkár felidézte: a Nemzeti Vízművek Zrt. 2023 elején 6 víziközmű-szolgáltató társaság felett gyakorolta a magyar államot megillető tulajdonosi jogokat. A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény 2022-ben történt módosítása lehetővé tette az önkormányzatok számára, hogy ha nem tudnak vagy nem akarnak ellátási kötelezettségüknek eleget tenni, úgy az ellátási felelősséget és az ehhez kapcsolódó vagyont, illetve a szolgáltató társaságban fennálló tulajdonosi részesedést önkéntesen, ingyenesen átadhatják a magyar államnak. A tavalyi integráció során 844 önkormányzat döntött a csatlakozás mellett, ezzel 644 víziközmű-rendszert adtak át.

Fotó: Getty Images