Tudományos és innovációs park épül Kaposváron

Megkezdődnek az Okosipari Tudományos és Innovációs Park építésének előkészületei Kaposváron, az erről szóló szerződéseket Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora és Szita Károly, Kaposvár polgármestere írta alá a somogyi vármegyeszékhelyen szerdán – tájékoztatta az Óbudai Egyetem az MTI-t.

A felsőoktatási intézmény és az önkormányzat közös projektjének eredményeként a kaposvári lesz Magyarország első ilyen létesítménye. A fejlesztés részeként a város keleti ipari parkjában zöldmezős beruházással négyhektáros területen négy csarnokot építenek és rendeznek be.

A csaknem nulla energiaigényű, magas szintű információs és kommunikációs technológiai, valamint intelligens vezérléstechnikai eszközökkel felszerelt okosépületben speciális festékanyagokkal, szóróeljárásokkal, fémmegmunkálással, kötéstechnológiával és környezetszennyező anyagok újrahasznosításával összefüggő kutatásokat, fejlesztéseket végeznek majd.

Az új központ tevékenységei között védelmi kutatás-fejlesztés is szerepel, emellett – mint írták – céljuk fiatalok műszaki-természettudományos ismereteinek bővítése, érdeklődésük felkeltése a gépészeti, villamosipari és informatikai képzések iránt.

Kovács Levente rektor hangsúlyozta: a kormány támogatásával, több vállalat szoros szakmai együttműködésével felépülő tudományos és innovációs park „hosszú távon pozitív hatást gyakorol a térség és Magyaroroszág gazdasági dinamikájára, elősegíti az egyetemi technológiatranszfer-tevékenységet Magyarországon és külföldön”.

A projekt a Neumann Program egyik fajsúlyos elemeként hozzájárul, hogy Magyarország 2030-ra kulcsfontosságú szereplővé, a technológiai fejlődés és az innováció motorjává váljon Európa tudásalapú társadalmában. Az Óbudai Egyetem országot behálózó Science Park Programban három olyan fejlesztést valósít meg, amely Kaposvárt, Székesfehérvárt és Zsámbékot az ország innovációs fejlesztéseinek központjává teszi.

Szita Károly a szerződések aláírásakor arról beszélt, hogy Kaposvár újraiparosítási programjában kiemelten fontos szerepe lesz az új tudományos és innovációs parknak. Kaposvár nagyon közel áll a teljes foglalkoztatottság eléréséhez, megkezdődött több nagy gyár építése, szakember-utánpótlást biztosító mérnökképzések indultak el és a cégek jelentős fejlesztésekbe kezdtek.

A tudományos és innovációs park építését 2021 májusában jelentette Kaposvár és az Óbudai Egyetem vezetése. Az akkori sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a beruházás költségét 15 milliárd forintra tervezik.

Fotó: Getty Images – Kaposvár – illusztráció