Újabb épület készült el a budai várban

Végéhez közeledik a Vöröskereszt Egylet egykori székházának újjáépítése a Dísz téren.

A Nemzeti Hauszmann Program eredményeként újabb városképi sebet gyógyítunk be a Budavári Palotanegyedben. Az újjászülető Vöröskereszt-székház külső megjelenésében már idén az eredeti formáját fogja mutatni. Az épület irodai funkciót lát majd el.

Egyes részein már láthatóvá váltak a homlokzati ornamentikák, a korlátelemeket is felhelyeztük a teraszok köré. A szakemberek tavasszal egy speciális fedőréteggel dolgozzák össze a díszítőelemeket, ezzel egységes megjelenést adva a homlokzatnak.

A tetőzet is hamarosan elkészül, januárban a patinázott cinklemez fedést tesszük fel a sarokkupolákra. Várhatóan a nyár folyamán végleges helyükre kerülnek az épület utolsó díszműbádogos elemei, a kupolákat díszítő groteszk fejdíszek. A Vöröskereszt-székház belső tereiben megkezdtük a díszterem stukkóinak felhelyezését, melyek az eredeti tervek és archív fényképek alapján készültek.

A Magyar Szent Korona Országainak Vöröskereszt Egylete 1900-ban vásárolta meg a Dísz tér 1–2. szám alatt álló épületegyüttest, amely a kor két jelentős építésze, Hauszmann Alajos és Hültl Dezső tervei alapján született meg. A tér délkeleti sarkán álló palota egészen a II. világháború végéig szerves része volt a Várnegyed látképének. A háborús belövések ellenére megmenthető lett volna, de a politika 1946-ban mégis a teljes lebontása mellett döntött, majd évtizedeken át elhanyagolt telek állt a helyén, amelyen igénytelen zsibvásár működött.

A Nemzeti Hauszmann Program részeként megújuló épület külső jegyeiben korhűen követi majd az eredetit, belsőépítészeti, épületgépészeti szempontból ugyanakkor a mai megoldásokat helyezi előtérbe.

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldal