Velence mégsem veszélyeztetett város

Velence nem kerül fel az UNESCO veszélyeztetett világörökségi listájára, miután egy testületi szavazást követően elutasításra került a szervezet szakértőinek azon ajánlása, ami szerint az úszó várost „visszafordíthatatlan” károk érik az éghajlatváltozás, a tömegturizmus és a fejlődés miatt.

Az UNESCO-bizottság elismerte, hogy további előrelépésre van szükség a megfelelő megőrzés érdekében, ugyanakkor elismerően nyilatkozott a közelmúltban tett természetvédelmi erőfeszítésekről, köztük a régóta halogatott idegenforgalmi adó bevezetéséről, amelynek célja a városba érkező kirándulók számának megfékezése.

A bizottság emellett azt is javasolta, hogy Róma az elkövetkező hónapokban szervezzen új tanácsadói missziót Velencébe, amely figyelemmel kíséri a nemrégiben bevezetett intézkedések hatékonyságát és eredményeit.

Nem ez volt az első eset, hogy Velence csak hajszál híján kerülte el az UNESCO veszélyességi listájára való felkerülést. A tagállamok 2021-ben a javaslat ellen szavaztak, éppen azután, hogy a római kormány megtiltotta a nagy sétahajók behajózását a Szent Márk medencébe és a Giudecca csatornába.

A bizottság döntését Luigi Brugnaro polgármester győzelemként értékelte, aki szerint a döntés annak bizonyítéka, hogy Velence nincs veszélyben. A helyi civil lakosság azonban éppen fordítva látja a történetet, szerintük egyértelműen fel kellett volna venni a várost a veszélyeztetettségi listára.

Fotó: Getty Images