A globális zöld minősítő rendszer hamarosan megújul

A kereskedelmi ingatlanok tulajdonosai és üzemeltetői folyamatosan fejlesztik a műszaki adottságaikat és megoldásaikat, amelyek segítségével könnyebben vészelik át a nehezebb időszakokat. Ugyanígy a zöld minősítési rendszereket is aktualizálják, hogy a legújabb technológiák is szerepet kaphassanak. Ennek érdekében a BRE is épülettanúsító rendszerének frissítésén dolgozik.

Az Egyesült Királyságban székelő Building Research Establishment (BRE) a BREEAM, azaz a világ egyik legjelentősebb épülettanúsító rendszerének frissítésén dolgozik. A cég a globális statisztikák és információk begyűjtésével szeretné alátámasztani, hogy a BREEAM V7 a rendelkezésre álló legfrissebb tudományos eredményeket tükrözi. A frissítési folyamat részeként a BRE az ügyfeleitől, a partnereitől és kiemelt szakértőitől fogadja a visszajelzéseket a világ minden tájáról.

A frissítési folyamat során a BRE együttműködik az Energy Starral, hogy a BREEAM új verziójában szinkronizálja a tanúsítási rendszerét az Energy Star besorolási rendszerével. Az Energy Star az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége és Energiaügyi Minisztériuma által működtetett program, amely az energiahatékonyságot támogatja. A program különböző szabványosított módszerekkel ad tájékoztatást a termékek és eszközök energiafogyasztásáról.

A remények szerint a két online platform közötti adatcsere erősíteni fogja majd a kompatibilitást a legfrissebb globális ESG-követelményekkel. A felülvizsgált verzió az első frissítést is jelenti majd a BREEAM új építésű kereskedelmi és lakó ingatlanokra, az épületfelújításokra vagy -átalakításokra és a meglévő kereskedelmi ingatlanokra vonatkozó  minősítési rendszerében.

Nagy a nyomás a kereskedelmiingatlan-piacon

A világ 2050-re a nettó nulla kibocsátás felé törekszik, ezért az épülettanúsítványok fontos szerepet játszanak e cél elérésében. Mivel az épített környezet az éves szén-dioxid-kibocsátás mintegy 40 százalékát termeli, ezért a társadalmi-gazdasági élet egyre szélesebb rétegei gyakorolnak nyomást a kereskedelmi ingatlaniparra, hogy bizonyítsák fenntarthatósági erőfeszítéseiket. Nem beszélve az ESG követelményeiről, amelyek szinte már meghatározó szempontokká váltak a nagy befektetői döntések során.

Az olyan tanúsítványok, mint a BREEAM, az épülettulajdonosok számára jó lehetőséget adnak, hogy kielégítsék a bérlők növekvő fenntarthatósági igényeit az irodaházakban, plázákban, logisztikai központokban, szállodákban, építőiparban és akár lakóépületekben is. A globális környezettudatosságnak köszönhetően egyre több épület szeretne majd zöld minősítést szerezni.