Csodálatos metamorfózis! 10 éves a Liget Budapest

A Néprajzi Múzeumban található látogatóközpontban megrendezett Liget Budapest 10 – A Városliget megújulásának első tíz éve című, ingyenesen látogatható tárlat több mint háromszáz négyzetméteren látványos és interaktív elemekkel eleveníti fel a projekt 10 éves történetének legfontosabb állomásait és eredményeit. A látogatók nem csupán az eddigi, nagy népszerűségnek örvendő fejlesztésekről kaphatnak képet, hanem a park megújításának jövőben megvalósuló elemeivel, többek között az Új Nemzeti Galéria tervezett épületének látványos bemutatójával is találkozhatnak.

Idén decemberben lesz 10 éve, hogy megszületett a Városliget törvény, amellyel az Országgyűlés döntést hozott a kiemelt nemzeti értéket képviselő Városliget átfogó megújításáról.  Az azóta eltelt időben számos komplex fejlesztés valósult meg, melyeknek köszönhetően a Liget megújult részein a korábbi állapotoknál egy minden tekintetben többet és jobbat nyújtó park fogadja az idelátogatókat.

Az elmúlt évek során átadták a Városligeti Nagyjátszóteret, a Sportcentrumot és a hozzá tartozó két kilométeres futókört, az Ifjúsági Sportpályákat, valamint a rendkívül népszerű kutyás élményparkokat, s megújult a Vakok kertje és a Mőcsényi Mihály Botanikus kert is. Felújították a Millennium Háza műemléki épületét, elkészült a Múzeum Mélygarázs, az egykori Felvonulási tér helyén a ligeti Promenád, és megnyitotta kapuit a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum is. A Városliget fejlesztése során eddig már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg, 72.000 négyzetméter burkolt felületet bontottak el, elültettek több, mint ötszáz lombos fát és 130 fenyőt, közel 70.000 cserjét és több mint kétszázezer évelőt.  

Kiállításon nézhetjük meg a változást!

A kerek évforduló alkalmából ingyenesen megtekinthető kiállítás nyílt a Néprajzi Múzeumban található látogatóközpontban, amely a megújulás első tíz évének legfontosabb mérföldköveit mutatja be az érdeklődőknek. A különleges tárlat videók, makettek, installációk, archív fotók segítségével eleveníti fel a Liget újjászületésének állomásait, illetve egy egészen látványos, speciális lentikuláris technológiával (az eljárás lehetővé teszi, hogy ránézeti szögtől függően különböző képeket láthassunk) megvalósított előtte-utána képeken mutatja be azt a jelentős fejlődést, amely az egyes parkelemek, intézmények megújítása során végbement.

A születésnap alkalmából elérhetővé válik a Liget Budapest ajándékkártya, amelyet tetszőleges összeggel feltöltve ajándékozhatóvá válnak a városligeti élmények. Legyen szó akár a Magyar Zene Háza koncertjeiről, a Szépművészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum kiállításairól, vagy akár a Budapest egén időről-időre felemelkedő léghajó, a BalloonFly kipróbálásról, megannyi programra beváltható az ajándékkártya. Az ünnepségsorozat kínálatát gazdagítja még az a limitált ideig elérhető, vezetett parkséta, melyen a látogatók a Liget legszebb épületeit bejárva ismerhetnek meg kulisszatitkokat a projekt első évtizedéről. 

„A fejlesztések teljeskörű megvalósítása után Európa legkomplexebb és egyik legvonzóbb kulturális negyedévé válik majd a Városliget, de már az eddig átadott elemek elképesztő népszerűségnek örvendenek – emelte ki Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. A Városliget megújítása Európa jelenleg legnagyobb és világszínvonalon megvalósított kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, amelynek köszönhetően a Millennium óta nem látott léptékű kulturális beruházásokkal gazdagodott az ország.

A projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még nem ért a végére: a legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, az építészeti Nobel-díjat jelentő Priztker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátra van”– mondta Baán László. A Kormány elkötelezett a projekt teljes körű megvalósítása mellett, az új fejlesztések megvalósítása az ország gazdasági helyzetének a függvénye, de előreláthatólag 2025-ben elkezdődhet az elbontott Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzeti Galéria megépítése – tette hozzá.

Fotó: Magyar Zene Háza – Liget Budapest – Palkó György