Épül az új városnegyed Zuglóban

Budapest Főváros Kormányhivatala április 20-án döntött a korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított új zuglói városközpont terveinek engedélyezéséről – derül ki az Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály hirdetményéből, írja az epiteszforum.hu. A teljes projekt egyrészt Zugló új városközpontját tartalmazza, másrészt hozzá kapcsolódva egy új városnegyed is születik a Bayer Construct beruházásában. A nagy volumenű fejlesztés terveit a Zaha Hadid Architects és a LAND Italia jegyzik. 

Új városközpont épül

Az önkormányzati elképzelések szerint az új központ a Bosnyák téren, 6-8 ezer négyzetméteren valósul meg. A főtérről sétálóutca nyílik, annak mentén helyezkedik majd el az újonnan megépülő modern városháza, a korszerű szakrendelő intézet és a Bosnyák téri piac is egy létesítményben. Az egész komplexum alatt mélygarázst hoznak létre. A piac épülete kétemeletes kialakítást kap, és bár a Vásárcsarnok klasszikus funkciókat fog ellátni, igény esetén a Bosnyák utcában biztosítható lehet a bolhapiac jellegű árusok időszakos elhelyezése is. 

Az épületben kerül elhelyezésre az új polgármesteri hivatal, ahol az összes közigazgatási funkció egy helyen lesz elérhető. A harmadik elem a szakorvosi rendelőintézet létrejötte, amely egy épületben egyesíti Zugló összes szakellátásának intézményét, valamint helyet ad a jövőben a sürgősségi ellátásnak is. A főtér a kialakításának köszönhetően a jövőben közösségi funkciókat is el tud látni, így akár kulturális programok, koncertek, és a karácsonyi vásár helyszíne is lehet.

Új városnegyed is lesz

A városközponthoz kapcsolódó új városnegyed a Bayer Construct vállalatcsoport magánberuházásában, a Bosnyák tér mögött épül. A gigafejlesztés Pest egyik legzöldebb és legfenntarthatóbb életterét valósítja meg, amely kapcsolódik a Rákos-patak környékéhez, harmonikus egységbe foglalva a zöld területeket és az új közösségi tereket. A lokációban egyaránt helyet kap az üzleti-, iroda- és lakófunkció, valamint a szabadidős tevékenység.  

A tervezés során kiemelten fontos szerepet kapott a fenntarthatóság előtérbe helyezése, valamint a zöld területek további bővítése. A gyalogos forgalom mellett a kerékpáros forgalom igényeit is igyekeztek figyelembe venni, ezzel is elősegítve a célt, miszerint minél inkább autómentes övezetté tudjon válni Zugló új városközpontja. 

A fejlesztő egy nemzetközi tervpályázaton választotta ki a Zaha Hadid Architects építészeti és tervezőirodát, amely világszerte számos fantasztikus projektet tervezett már. A teljes beruházás szinte egy évtizede felölel, hiszen idén kezdődik, és az előzetes kalkulációk szerint 2029-ben fejeződik be. Egy korábbi lakossági fórumon meglehetősen nagy számok hangzottak el, így a tervek szerint épül 950 lakás, 90 ezer m2-nyi iroda és 12 ezer m2 kereskedelmi terület, emellett 16 ezer négyzetméternyi új zöld terület létesül, ami kiegészülhet a városközpont 31 ezer m2-es parkosított területével.

A finanszírozásról még nem sokat tudunk, de az biztos, hogy tavaly ősszel a Bayer Construct Zrt. 30,1 milliárd forint értékben értékesített a Magyar Nemzeti Bank növekedési kötvényprogramjában. Emellett szintén akkori hír, hogy a a vállalatcsoport megindította a termelést az új betonelem előregyártó üzemében a biharkeresztesi Ipari Park területén, amely az ország legnagyobb ilyen profilú üzeme. 

A Mundo örököse

Talán már csak a feketeöves memóriabajnokok emlékeznek arra, hogy a Bosnyák téren csaknem egy évtizedig a Mundo plázát emlegették, amely a kerületközponttal együtt épült volna meg.  Az Echo Investment még 2006-ban vásárolta meg a Bosnyák tér mögötti 6,8 hektáros területet a zuglói önkormányzattól 4 milliárd forintért. A cég 2010-re 170 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont felépítését tervezte Mundo Center néven, azt remélve, hogy addig a négyes metró is kiér a Bosnyák térig. 

Az időközben amerikai tulajdonba került lengyel ECHO sokévi huzavona után 2018-ban eladta a projektet a Bayer Constructnak, amely később kidolgozta a most szóban forgó gigaprojektet. Az összesen 107 ezer négyzetméteren elterülő Mundo Center mintegy 170 üzletet, egy multiplex mozit és 1350 parkolóhelyet foglalt volna magában. Az biztos, hogy a lerobbant Bosnyák tér évtizedek óta megújulásra vár.

Fotó: ZVK Projekt Iroda