Ezt kell tudni a Balaton-felvidékről

Hogyan éljünk a Balaton-felvidéken úgy, hogy az a tájnak és az itt élőknek is jó legyen? Hogyan hozhatunk olyan egyéni és közösségi döntéseket, amelyek egyaránt felelősek önmagunkért, a tájért és a következő generációkért?

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program célkitűzése, hogy megtalálja, egymással összekapcsolja, párbeszédre és együttműködésre ösztönözze mindazokat, akik számára fontos, hogy pozitív irányba alakuljon a Balaton-felvidéki táj sorsa. A régió örökségével és jövőjével foglalkozó TÁJTÉKA program június 17-én bemutatott “Üdvözöl a Balaton-felvidék” című könyve, amely egyaránt szól őslakosoknak és bebíróknak, döntéshozóknak, szakembereknek és vállalkozóknak, de a látogatóknak is, éppen ezt valósítja meg. 

A Balatonon nagyon sokféle szempont, érdek jelenik meg és ütközik is néha. A könyv ezeket próbálja kisimítani, olykor – bevallom őszintén – számomra kis naivitással, de az azért nem árt néha. Ami nekem borzasztóan tetszett, hogy ezek a szempontok megjelennek úgy mint a turistáknak, a helyieknek és a döntéshozóknak szóló javaslatok; és ha egy falusi polgármester döntéshozó, akkor én az a döntéshozó vagyok, aki örül, ha adnak neki tanácsot, mert nem biztos hogy mindenre gondol az ember, mondta a könyvbemutatón Czeglédy Ákos, Paloznak polgármestere Káptalantótiban.

A szerzők, a KÉK – Kortárs Építészeti Központ munkatársai egy aktuális “jó helyek – jó gyakorlatok” kiadvány helyett egy hiánypótló használati útmutatót írtak, amely hosszabb távon is érvényes és hasznos témákat és irányelveket fogalmaz meg a fenntartható Balaton-felvidéki élethez. A könyv szerzői saját kutatásaik mellett számos beszélgetés és szervezett találkozó keretében gyűjtötték a helyi jó gyakorlatokat, praktikus tudnivalókat a Balaton-felvidéki életmóddal, tájhasználattal, közösségekkel, építkezéssel és vállalkozással kapcsolatban. 

Csobánc

A most megjelent 138 oldalas könyv ezekből építkezve olyan releváns és aktuális témákban ad gyakorlati tanácsokat, mint mit érdemes átgondolni a régióba költözéskor, hogyan lehet fenntarthatóan építkezni és gazdálkodni, a tájjal és a helyi hagyományokkal harmóniában élni, minimalizálva a konfliktusokat az itt élőkkel, és a helyi adottságokra építve sikeres, de környezetileg is fenntartható vállalkozásokat, turisztikai szolgáltatásokat és együttműködő közösségeket kialakítani.

+++

A TÁJTÉKA programjai tovább folytatódnak a helyi főépítészekkel, döntéshozókkal, szakemberekkel és tájhasználókkal közös beszélgetések formájában. A Félszigeti-barangolás tihanyi gyereknapot és a SéTapolca Sétafesztivált a közösségi programok sorában a Vázsonyi-medencébe szervezett nyári építőtábor követi. Szeptember 23-24-én pedig a nemrég Európa Nostra-díjat nyert Budapest100 mintájára szerveznek Pomerium néven Balatonalmádiban kulturális fesztivált, amelyen a helyi közösségeket és épített örökséget ünneplik majd.