HuGBC nagykövetként folytatja Barta Zsombor

2023 májusában zárta le második elnöki ciklusát Barta Zsombor fenntarthatósági szakértő, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület, a HuGBC elnöke. Az új elnök, Szarvas Gábor egyhangú támogatottság mellett nyerte el a tagság bizalmát és három évig vezetheti az Egyesületet, amely 2009 óta dolgozik az építésgazdaság szerteágazó területein a fenntarthatóság ügyéért. Barta Zsombor most nagykövetként folytatja: a HuGBC Nagykövet pozíciójában a szakember vállalt feladatai a kapcsolatépítés és kapcsolatápolás a partnerekkel, illetve a diplomáciai jellegű találkozások menedzsmentje lesznek.

Hat év elnökség és egy határozott, új hang a visegrádi régióban

Barta Zsombor 2017-es megválasztásakor célkitűzései között szerepelt, hogy az Egyesület a nemzetközi ernyőszervezet, a World GBC teljes jogú tagjává váljon. Ez a törekvés végül sikerült, amely számos előnyhöz, információhoz és erőforráshoz juttatja a HuGBC-t, kiemelt területként pedig több olyan nemzetközi projekthez tudnak csatlakozni a magyar szakemberek, amelyek a fenntarthatóság hazai ügyét is előremozdítják. Utóbbiak közül az egyik legjelentősebb a közelmúltban bemutatott Advancing Net Zero program, írja a hugbc.hu.

A nemzetközi kapcsolatok terén a magyar egyesület szoros kapcsolatot ápol a régiós Green Building Council-okkal, Barta Zsombor elnöksége alatt pedig kifejezetten szoros együttműködés alakult ki a visegrádi országokkal és más szomszédainkkal: a lengyel, cseh, szlovák tagok mellett az osztrák és horvát szervezetekkel. Magyarország a vezetőség és a HuGBC tagok munkájának köszönhetően 2023-ban a visegrádi régió erős hangja, a Green Building Council közép-európai tagjai között ambiciózus, aktív szereplő.

A hazai eredmények sem kisebbek: a mára 137 tagot számláló egyesület erős szemléletformáló, edukációs, közösségépítő és kapcsolatépítő szerepet tölt be a hazai építőipari szektorban. Rendszeres programokkal, környezetvédelmi projektekkel, kampányokkal és a fenntartható építkezés területén mára már széleskörben elismert éves konferenciákkal (Green Future Conference, Nemzetközi Zöld Építés Hete) támogatja az építésgazdaság fejlődését. Az Egyesületen belül jelenleg 6 munkacsoport működik, a tagok pedig az eseményeken túl is közös metszetként gondolnak a HuGBC tagságra és az ahhoz tartozó, közösen vállalt feladatokra. 

Megoldáskeresés, hatékony és transzparens kommunikáció

„Az elnöki időszakom egyik legfontosabb feladatának azt tartottam, hogy rendszerszintű gondolkodással közelítsek minden elénk kerülő, új helyzethez. Ez vonatkozik a HuGBC tagjaira is, hiszen az Egyesület az építésgazdaság számos területről érkező szereplőjét fogja össze, alakítja azt, amit az épített környezetünk jövőjéről gondolunk. Elnöki ciklusom alatt lehetséges válaszokat kellett keresni egy világjárvány és egy energiaválság számos kérdésére – azt gondolom, az egyik legnagyobb sikerünk, hogy ezekben a helyzetekben stabilitást, ötleteket, cselekvési tervet tudtunk megfogalmazni.”

Barta Zsombor hozzátette, hogy az új elnök, Szarvas Gábor nem ismeretlen szereplő a fenntarthatóság területén. A most fókuszba kerülő területek, a karbonlábnyom és az energiahatékonyság olyan kulcsszavak, amelyek Gábor több évtizedes szakmai tudásához és tapasztalatához szorosan kapcsolódnak.

Az új HuGBC Nagykövet

A munka a korábbi elnök számára nem ér véget a mandátuma lejártával, az új elnök, Szarvas Gábor őt kérte fel ugyanis a HuGBC Nagykövet feladatkörre. A cél, hogy Barta Zsombor az új elnököt segítve tovább vigye azokat a szerepköröket, amelyek nem feltétlenül igénylik az elnök személyes jelenlétét, de kiemelt területei az egyesületi munkának.

A HuGBC Nagykövet szerepkör a szervezet életében azért is fontos, mert az elmúlt években érezhetően egyre fontosabbá vált a környezettudatos építés ügye. A HuGBC ezt a tendenciát jól használva szeretne továbbra is az építéságazat meghatározó, saját hanggal és nagy ambíciókkal rendelkező hazai szervezete lenni.