Indul a Nemzetközi Zöld Építés Hete

A Nemzetközi Zöld Építés Hete „Építsd a jelent, alakítsd a jövőt!” programsorozatával a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) jövőbe mutató példákkal, szakmai beszélgetésekkel és gyakorlati műhelymunkával segíti elő a szektor szereplőinek innovatív gondolkodásmódját, kreativitását, a megfelelő cselekvésre buzdítva őket. A cél, az épületekkel kapcsolatos kibocsátások globális szén-dioxid lábnyomának (37%) jelentős csökkentése.

Hétfőn indul a World Green Building Council (WorldGBC) kezdeményezésére elindított, több kontinensen átívelő Nemzetközi Zöld Építés Hete, ahol a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete szeptember 11. és 15. között számos, a fenntartható építkezéssel kapcsolatos szakmai programmal várja az érdeklődőket.

Az egyesület a hét szakmai programjaival katalizálni szándékozik a hazai épített környezet karbonmentessé alakítását és szakmai fórumot kíván teremteni az építésgazdaság és az ingatlanpiaci szereplők számára a közös gondolkodás és cselekvés érdekében, elősegítve a szektorok együttműködését. 

A hét legnépszerűbb programja a Green Walk, ahol idén 14 budapesti és 2 vidéki helyszínen tekinthetőek meg a környezettudatos építés jó példái. A sétákon egyedülálló építészeti megoldásokkal, energiahatékonysággal, kiemelkedő minősítésekkel rendelkező környezettudatos irodaházakat, középületeket, passzív társasházat, iskolaépületet nézhetnek meg az érdeklődők.

Idén egy különleges élménnyel is készül a HuGBC. Az „Építsd a jelent, alakítsd a jövőt!” workshopon az egyesület szakmai koordinációjával egy díjnyertes társasjátékkal alkothatják meg közösen az építési ágazat karbonmentes alternatív jövőjét és működését a jelentkező szakemberek. A különböző területeket képviselő résztvevők így konkrét, cselekvésorientált javaslatokat tehetnek a karbonmentes építési ágazat felé vezető akadályok leküzdésére. 

A karbonmentes építkezés kulcsfolyamata a teljes életciklusra vonatkozó karbonszámítás. Ennek alapvető eleme a megfelelő építési termékek és technológiák használata. A Nemzetközi Zöld Építés Hetének Green Talk eseményén innovatív, karbonsemleges építési termékeket és technológiákról lesz szó.

Szarvas Gábor, az egyesület elnöke elmondta: „a HuGBC kivételes helyzetben van az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és az épületekkel kapcsolatos globális kibocsátás (37%) csökkentésének megvalósításában. Egyesületünk a World Green Building Council nemzetközi közösség teljes jogú tagja és jelenleg 142 fenntartható építés iránt elkötelezett iparági szereplővel működik együtt. Felelősségteljes feladat és kiemelkedő lehetőség ezt a jelentős nemzetközi és hazai tudást és tapasztalatot a fenntartható épített környezet megvalósítására, a jövő formálására fordítani. Olyan aktuális és jövőt meghatározó problémákra találhatunk együtt működőképes megoldást, ami pozitívan előmozdíthatja a fenntarthatósági átalakulást.

Az eseményekre az alábbi linken keresztül lehet regisztrálni.

Fotó: Getty Images