Készülnek a napelem-térképek

A Solar ViewPoint Kft. és az Envirosense Hungary Kft. magánkezdeményezében 2022 végén elkészítette Debrecen Város Napenergia Térképét, a közelmúltban pedig egy stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Napelem Napkollektor Szövetséggel, amelynek célja az országos napenergiatérkép létrehozása.

A szolgáltatás a www.napenergiaterkep.hu oldalon keresztül érhető el, mely folyamatosan bővül, a tervek szerint az elkövetkezendő hónapokban Debrecen és Miskolc után újabb települések fognak felkerülni a felületre. A napenergia térkép megtekintése, használata teljes mértékben díjmentes, az egyes települések megjelenéséről értesítést kérhetnek az oldalon feliratkozók.

Az együttműködő felek az online térkép létrehozásával hozzá tudnak járulni a megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezések szélesebb körű elterjedéséhez, valamint tájékoztatást nyújtanak a beruházás előtt álló magánszemélyeknek, vállalkozásoknak.

Az érdeklődők online felületen megtekinthetik például Miskolcon található épületek besugárzási értékeit, illetve azt, hogy az adott tetőfelületen telepítendő napelemes rendszerekkel hozzávetőlegesen mekkora összeget tud megtakarítani a beruházó. Így több információval felvértezve vághatnak bele a napelemes rendszerek beszerzésébe.

Az oldalon feltüntetett adatok tájékoztató jellegűek, a specifikus településrendezési, építési szabályzatok rendelkezéseire, valamint az energiaszolgáltatói előírásokra nem terjednek ki. Fontos kiemelni továbbá, hogy az egy épületre vonatkozó, ideálisan elhelyezhető napelempanelek számának pontos megtervezését nem helyettesíti az oldal, igény esetén egyéb online szolgáltatásaival a Solar ViewPoint Kft. ebben is tudja segíteni az érdeklődőket.